Reuzendak Stationsplein spectaculair verlicht

UTRECHT - Het reuzendak en de enorme hoeveelheid steigers bij het Stationsplein in Utrecht zijn verlicht tijdens de feestdagen.
Zodra het donker wordt, verandert het bouwproject in een palet aan kleuren. De verlichting blijft tot en met 10 januari.
Traditiegetrouw is een van de gebouwen in het Stationsgebied tijdens de feestdagen verlicht. Eerdere jaren waren dit TivoliVredenburg, het Stadskantoor en de singel.
Begin 2018 wandelen mensen onder het reuzendak door. Het moet de nieuwe verbinding worden tussen het station, Hoog Catharijne en de binnenstad. Het 'bollendak' dat boven het Stationsplein komt, krijgt steeds meer vorm en wordt volgens de bouwers een "iconische toegangspoort" van de stad.

DROOG

Het dak bestaat uit allerlei metalen delen die ronde openingen vormen, waar een soort doorzichtige koepels in komen. Ze moeten ervoor zorgen dat mensen straks droog vanaf het station naar Hoog Catharijne kunnen lopen.

BOLLEN

De bollen zweven straks 22 meter boven het nieuwe Stationsplein. Het gaat in totaal om 49 bollen met een diameter van 7 meter. Volgens projectleider Douwe Post zijn het een soort kussens die worden opgeblazen. "Dat kussen is transparant en zorgt ervoor dat er licht doorheen schijnt, op het nieuwe stationsplein."
Om de kussens in de juiste vorm te houden, wordt er de hele tijd lucht in geblazen. "Hij wordt continue op druk gehouden door een compressor. Die zorgt er ook voor dat het vocht uit de lucht gehouden wordt, zodat ze niet gaan beslaan", aldus Post.

TROTS

De projectleider is erg trots op het project. "Dit wordt het nieuwe gezicht van Utrecht. Het is een heel mooi project. Ik verwacht niet dat ik zo'n imposante steiger ooit in mijn carrière nog mee zal gaan maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.