Exploitant Henschotermeer: "We doen ons best de entree zo laag mogelijk te houden."

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
WOUDENBERG - Martien van de Lagemaat, die samen met zijn vrouw vanaf 1 januari de nieuwe exploitant is van het Henschotermeer, doet het niet voor het geld.
Dat zegt hij in gesprek met RTV Utrecht. "Onze familie woont hier al sinds de 19e eeuw en we hebben een bijzondere band met het Henschotermeer. Nu het recreatieschap ophoudt te bestaan, willen wij de exploitatie gaan doen. Maar daarbij gaat het ons niet om het geld, maar om de natuur en het behoud daarvan. Zodat iedereen ervan kan genieten."

TOEGANGSPRIJS

De familie Van de Lagemaat laat vanaf komend voorjaar bezoekers naast het betaald parkeren extra betalen voor een dagje recreëren. Volgens Van de Lagemaat is dat noodzakelijk om uit de kosten te komen. "Er is veel achterstallig onderhoud, de stranden moeten schoon blijven en er is toezicht nodig. Dat kost veel geld en dat is voor een deel met toegangskaartjes terug te verdienen. We hebben het echt nodig, anders lukt het simpelweg niet."
Hoeveel een kaartje gaat kosten, is nog niet bekend. "Maar ik verzeker u dat we de prijs zo laag mogelijk proberen houden. We zijn met verschillende partners in gesprek om te kijken hoe mensen met een smalle beurs van dit terrein kunnen blijven genieten. Gun ons de tijd dat te regelen."

HEKWERK

Om toegang te kunnen heffen moet het terrein afgesloten kunnen worden. Anders zijn er tientallen bospaadjes waar recreanten de kassa kunnen omzeilen, erkent Van de Lagemaat. Ook dat is nog onderwerp van gesprek. Een hek om het terrein plaatsen is een optie, maar ook dat vergt een enorme investering. "Voorlopig blijft alles zoals het nu is", zegt Van de Lagemaat. "Als er ijs op het meer ligt komende maanden, kan iedereen daar gewoon op komen schaatsen. Zonder dat er toegang betaald hoeft te worden."

DE BEAUFORT

Vorige week zei Frans Cremer, voorzitter Vereniging Bewonersbelangen Maarn Maarsbergen, dat het gebied altijd voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Maar eigenlijk is het Henschotermeer eigendom van de adelijke familie De Beaufort. "Van oudsher mag iedereen hier komen", zegt Fleur de Beaufort, maar het is officieel geen openbaar terrein. Wij hebben bewust als familie gekozen voor Van de Lagemaat als exploitant omdat ze hier naast de plas een camping beheren en dus weten hoe dit terrein onderhouden moet worden. Wij zien er op toe dat hier geen zaken gebeuren waar wij als familie niet achter staan. We hebben het volste vertrouwen in de familie Van de Lagemaat. Net als wij hebben zij hart voor de natuur en de omgeving."

Exploitant Henschotermeer verklaart prijsstijgingen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.