Van bowlingbaan tot museum; Zeist vol ideeën over voormalig V&D-pand

ZEIST - Als kloppend hart van Zeist, zo ziet wethouder Marcel Fluitman het voormalige V&D-pand weer graag terug. Maar zo makkelijk is dat niet. "De gemeente is niet de eigenaar van het pand en we zullen in overleg met de eigenaar tot een oplossing moeten komen."
Bonne Westdorp, directeur van de bibliotheek, ziet wel iets in een combinatie van cultuur en commercie als invulling van het pand. Fluitman wil eerst het rapport afwachten over de renovatie van het bibliotheekpand de Klinker. Dat rapport wordt over een maand verwacht. "Dus voor de verkiezingen is er duidelijkheid over de toekomst van deze lelijke puist in het centrum van Zeist", zo vatte discussieleider Job Boot het kort door de bocht samen.

DEBATAVOND

Het eerste Zeister Mediadebat is woensdagavond door ruim 150 Zeistenaren bezocht. Veel meer dan er stoelen beschikbaar waren in het leescafé van de bibliotheek. Discussie-onderwerp was de toekomst van het voormalige V&D-pand. Onder leiding van Job Boot gaat de zaal in gesprek met panelleden: Marcel Fluitman (wethouder), Annemieke Verstappen (oud-centrummanager) en Hans Pott (namens de omwonenden).

BOWLEN OF MUSEUM

Aan suggesties uit de zaal is geen gebrek. Van bowlingbaan tot museum, Markthal naar Rotterdams voorbeeld of dependance van de universiteit, outdoor shoppingcentrum met klimhal en ballenbak voor volwassenen en natuurlijk meer winkels en woningen. Namens de omwonenden spreekt Hans Pott de wens uit dat de doorgang definitief open blijft.
Volgens oud-centrummanager Annemieke Verstappen ligt de grootste prioriteit bij het benoemen van het DNA van Zeist. In haar woorden: groen, duurzaam en 50+. "Zoek daarna de bedrijvigheid die daarbij past."

VEENENDAAL

Meerdere keren werd de vergelijking met Veenendaal gemaakt, een gemeente met vergelijkbaar inwoneraantal, maar de Zeistenaren werden daar niet blij van. De uitspraak: "Wij zijn Zeist, geen Veenendaal", kreeg massaal de handen op elkaar.
"Volgend jaar is het vijftig jaar geleden dat de V&D haar deuren opende in Zeist", besluit discussieleider Job Boot de avond. "Wat zou er mooier zijn om dan een oplossing bedacht te hebben voor dit pand?" Het panel en de zaal vonden dat een mooi streven.
Het Zeister Mediadebat is een initiatief van het Zeister Mediacentrum. Dit bestaat uit: AD Utrechts Nieuwsblad, RTV Utrecht, Nieuwsbode, SlotstadRTV, Zeistermagazine, 'Wij zijn Zeist', ZeistinBeeld.nl, stadsmagazine Schitterend Zeist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.