'Er zijn nog altijd teveel kinderen zonder zwemdiploma'

NIEUWEGEIN - Mr. Pieter van Vollenhoven heeft vanochtend in Nieuwegein het 15 miljoenste Nationale Zwemdiploma uit aan de 7-jarige Eline uit IJsselstein uitgereikt. Ook ontving Van Vollenhoven het eerste exemplaar van het vernieuwde zwemdiploma, dat vanaf januari een ander uiterlijk krijgt.
Het Nationale Zwemdiploma bestaat sinds 1984, voor die tijd waren er verschillende diploma's. Zo had de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) de zwemdiploma's A, B en C, terwijl schipperskinderen hun eigen diploma's hadden. In 1984 reikte prins Bernhard het eerste exemplaar uit van het Basiszwemdiploma. In 1998 werd dat omgevormd tot een systeem met letters: A, B en C, ook wel het Zwem-ABC genoemd.

DIPLOMABEZIT

In Nederland hebben de meeste mensen een zwemdiploma. "97 procent van de 11-16 jarigen in Nederland bezit één of meer diploma's. We streven natuurlijk naar 100 procent, dus het is nog altijd 3 procent te weinig", vertelt Evert-Jan Hulshof, directeur van de Nationale Raad Zwemveiligheid. "Die 3 procent bestaat vooral uit kinderen van gezinnen met lage inkomens en kinderen met een niet-westerse achtergrond."
Hoewel het aantal verdrinkingen de afgelopen twintig jaar is afgenomen, verdronk twee jaar geleden nog de 9-jarige Salam in een zwembad in Rhenen. Het roept de vraag op of er niet meer aandacht moet komen voor schoolzwemmen.
"De overheid heeft het schoolzwemmen wat losgelaten en vindt dit de verantwoordelijkheid van ouders", zegt Marjolein van Tiggelen van het Nationaal Platform Zwembaden. "Wij weten dat niet iedereen de financiële mogelijkheid heeft om zwemlessen te volgen, maar daar hebben veel gemeenten een vangnetconstructie voor."
Om veiligheid nog meer prioriteit te geven, wordt vanaf 1 januari de Nationale Norm Zwemveiligheid van kracht. Zo worden de eisen voor de diploma's strenger en zullen lesprogramma's meer aandacht geven aan jezelf kunnen redden.

CIJFERS ZWEMDIPLOMA'S

- 3 procent van de Nederlandse jeugd (11-16 jarigen) heeft geen zwemdiploma.

- 78 procent van de jeugd had in 2016 het A- en B-diploma.

- 34 procent heeft zowel A, B als C.

- In 2012 had 47 procent van de 6-7-jarigen tenminste het A-diploma, in 2016 was dit 68 procent.

- 14 procent van de 6-16-jarigen behaalt het A-diploma uitsluitend via schoolzwemmen.

Marjolein van Tiggelen van het Nationaal Platform Zwembaden over het 15 miljoenste zwemdiploma
De 7-jarige Eline uit IJsselstein ontving vandaag het 15 miljoenste zwemdiploma.