"Denk alle beperkingen weg en je ziet gewoon een vriend"

ZEIST - Gerrit en Barry, zo op het eerste gezicht 'gewoon' twee vrienden uit Zeist. Toch is hun vriendschap bijzonder. Op school of de voetbalvereniging hadden ze elkaar nooit zomaar ontmoet, daar zijn hun levens te verschillend voor. Vijf jaar geleden kwamen ze elkaar gelukkig toch tegen, tijdens een ontmoetingsavond voor een 'maatjes-project'.
Gerrit meldde zich aan omdat hij het belangrijk vond dat mensen met en zonder beperking elkaar echt goed leren kennen. Hij maakt zich druk over de rechten van mensen met een beperking. Zelf heeft hij een visuele beperking en had hij gedurende zijn leven regelmatig psychiatrische zorg. Vooral in zijn jeugd voelde hij zich enorm eenzaam. "Als je geen vrienden hebt, word je sociaal autistisch. Je weet gewoon niet hoe dat moet, contact maken. Ik raakte er heel erg van in de war."
Barry meldde zich aan, omdat hij graag tijd vrij wilde maken voor andere mensen. "We hadden direct een band. Allebei dol op kunst, allebei dol op Zeist. We vullen elkaar prachtig aan. Onze families zijn inmiddels een beetje met elkaar verbonden. Ik ken zijn vrouw, Gerrit en mijn schoonvader delen hun liefde voor kunst. Het is echt een verrijking van onze levens."
Een veel gehoorde angst bij deelname aan een maatjesproject is "dat het zoveel tijd kost". "Dat valt wel mee, hoor", lacht Barry. "We zien elkaar zo eens in de twee weken, gewoon als het ons allebei uitkomt. Voor een bak koffie, maar ik ben ook weleens bij Gerrit en zijn vrouw gaan eten. Hollandse kost, heerlijk!"
Barry wijst graag nog even op een nieuw maatjesproject in Zeist: er is grote behoefte aan taalmaatjes. Check: www.ideacultuur.nl/taalhuis

Margreet maatjesproject Zeist