Wieken draaien én cultureel erfgoed: dubbel feest bij molen Oud-Zuilen

OUD-ZUILEN - De wieken van de de Buitenwegse Molen in Oud-Zuilen hebben vanochtend voor het eerst weer gedraaid. En dat is voor de molenaar niet de enige reden tot feest, want het vak van molenaar staat vanaf vandaag op de lijst van cultureel erfgoed.
Morgen wordt de molen opgeleverd, nadat hij anderhalf jaar geleden in vlammen opging. Vorig jaar maart brak midden in de nacht brand uit in de molen. De toeristische trekpleister brandde als een fakkel.
De feestvreugde werd vandaag echter wel een beetje getemperd door zorgen over de toekomst, want de jeugd is nauwelijks te porren voor het vak van molenaar, zegt de molenaar in Oud-Zuilen. "De jeugd die heeft tegenwoordig natuurlijk al Ipads en wifi en weet ik voor wat voor gesnor allemaal. Dat hebben wij hier dus niet."
"Het weer is natuurlijk het belangrijkste bij de molen - van hoe staat de wind en hoe werkt het allemaal met de wieken - en dan komt de jeugd aan met een app, van weerrader ofzo. Maar dat hadden ze in 1840 nog niet, dus dat ga ik eerst beginnen met, je moet je terugstellen in de tijd van toen."
Het is voor het eerst dat Nederlands immaterieel erfgoed is opgenomen op de lijst van cultureel erfgoed.

Verslaggever Robert Jan Booij sprak vanochtend in Oud-Zuilen over de molen