Provinciebrede actie tegen gevolgen extreem weer

PROVINCIE UTRECHT - Gemeenten en waterschappen willen snel actie ondernemen om wateroverlast te voorkomen. Klimaatwetenschappers verwachten steeds extremer weer zoals grote droogte, maar ook intensieve regenbuien en veel hitte.
Daarom tekenen 28 gemeenten, de provincies Utrecht en Gelderland en waterschap Vallei en Veluwe vandaag een manifest om de effecten van het klimaat samen tegen te gaan.
"We gaan gas geven", zegt Frans ter Maten van Vallei en Veluwe. "Hoe de toekomst eruit gaat zien weten we niet, maar de effecten van klimaatverandering zijn al zichtbaar. We merken dat het zomers warmer en droger is waardoor we te maken krijgen met hittestress. De warmte blijft hangen waardoor mensen slechter slapen en dat is weer slecht voor de gezondheid."
Volgens de waterschappen is het belangrijk dat gemeenten betrokken zijn bij klimaatverandering om bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten anders aan te pakken dan in het verleden. Ter Maten: "Door vroeg samen te werken kun je rekening houden met de effecten van het klimaat door voldoende groen en waterpartijen aan te leggen. Ook kunnen gemeenten andere bestrating gebruiken die meer water doorlaat."

STEENTJE BIJDRAGEN

In het manifest staat ook dat
hun steentje kunnen bijdragen. Gemeenten kunnen mensen stimuleren voor meer groen in tuinen en minder tegels. Ook een regenton bij de regenpijp is volgens het waterschap een makkelijke manier om bij te dragen aan minder grondwater.

AFSPRAKEN

Het is voor het eerst dat op deze schaal afspraken worden gemaakt op het gebied van het klimaat. De afspraken die vandaag worden ondertekend blijven ook na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart gelden. Het is volgens Frans ter Maten een cadeautje aan het nieuwe college. "We geven ze een document mee".

Richard Grootbod op radio M Utrecht in gesprek met Frans ter Maten