Celstraf voor Leerdammer (20) na steekpartij Houten

HOUTEN - Een 20-jarige man uit Leerdam die in juni de buurman van zijn vader in Houten heeft neergestoken moet een jaar en acht maanden de cel in, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Dat meldt de rechtbank. Hij is veroordeeld tot poging tot moord.
De man reisde de bewuste avond met de trein van Leerdam naar Houten. Hij droeg een mes bij zich en was zich daar volgens de rechter voortdurend van bewust. Toen het slachtoffer na twee keer aanbellen opendeed heeft hij meteen gestoken en raakte hij het slachtoffer in zijn borst.
In het ziekenhuis bleek dat het slachtoffer een steekwond van vier centimeter diep in zijn borst had. Hij overleefde het, maar volgens deskundigen had het zomaar anders kunnen aflopen.
De rechtbank oordeelt anders dan de officier van justitie dat er sprake is van voorbedachte rade, en vindt daarom een poging tot moord bewezen.

JEUGDSTRAFRECHT

De rechtbank past het jeugdstrafrecht toe en wijkt af van de eis van het OM. De verdachte was tijdens de steekpartij 19 jaar oud. Een deel van de deskundigen adviseert om het jeugdstrafrecht toe te passen vanwege de problematiek van de man en de mogelijkheden om dit te behandelen.
De rechtbank heeft bij deze keuze het advies van de psychiater zwaar laten meewegen. De psychiater vindt dat er sprake is van een gestagneerde ontwikkeling bij de man. Om de kans op herhaling zo klein mogelijk te maken is het noodzakelijk dat hij wordt behandeld met een pedagogische aanpak. Daarnaast legt de rechtbank meerdere bijzondere voorwaarden op, waaronder een behandelverplichting en een contactverbod met het slachtoffer.