Klépierre mag collecte Hoog Catharijne weigeren

UTRECHT - De Utrechtse raad voerde vanmiddag een kort debatje over de vraag wie de baas is in Hoog Catharijne. Het debat was aangevraagd nadat vastgoedondernemer Klépierre een inzamelingsactie had verboden.
Al jaren collecteert het Leger des Heils tijdens de advent in Hoog Catharijne, met een zogenoemde kerstpot. De collecte levert het Leger enkele duizenden euro's op. De eigenaar van HC wilde dat dit jaar verbieden, maar haalde bakzeil na een storm van kritiek. Maar nu al werd het Leger verboden om volgend jaar terug te komen.
De SP in de raad is ontstemd over deze opstelling van HC. Volgens afspraken uit 1971 zijn de traversen in Hoog Catharijne openbare weg, waar de gemeente bepaalt wat er wel en niet mag. Het is volgens de SP dus aan de gemeente om te bepalen of het Leger des Heils daar mag collecteren en niet Klépierre.
Wethouder Jansen antwoordde dat Klépierre wel degelijk de baas is in Hoog Catharijne. Het bedrijf heeft het erfpacht van het complex, en op grond daarvan mogen ze een collecte weigeren. De gemeente kan het bedrijf dus niet dwingen om het Leger des Heils toe te staan er een kerstpot neer te zetten. De afspraken die in 1971 gemaakt zijn, zijn dus niet van toepassing. Toch vindt de wethouder het niet gelukkig dat het Leger niet mag collecteren. De wethouder zei toe met Klépierre in gesprek te gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.