"Megakerstboom geeft 'driving home for christmas'-gevoel"

IJSSELSTEIN - Bij de Gerbrandytoren in IJsselstein gaan morgen de lampjes van de megakerstboom weer aan. Het is de 25ste keer dat de toren wordt omgetoverd tot de 'Grootste Kerstboom ter Wereld'
"De kerstboom luidt het begin van de kerst in", vertelt Herbert van Zijl van de Stichting Kerstboom. "Vooral als je met de auto in de buurt bent, krijgen mensen een zogenoemd 'driving home for christmas'-gevoel. Ze associeren dat met bepaalde herinneringen, bezoeken die ze hebben gebracht, kerstdiners... Dus het heeft een emotionele lading."
Het ontsteken van de kerstboom gebeurt met een grote show. "Terwijl je muziek hoort, zie je de boom als het ware dansen op de muziek. We hopen dat we daarbij goed weer hebben. Daarna is er een optreden van O'G3NE, de deelnemers van het Songfestival", aldus Van Zijl.

KERSTACTIVITEITEN

Dit weekend gaan ook de eerste kerstactiviteiten in de regio van start. Bij tuincentra en bloemenstallen vliegen de kerstbomen weer als warme broodjes over de toonbank.
In Lage Vuursche kunnen liefhebbers zelfs een boom in het bos kappen. Volgens Staatsbosbeheer is dat voor veel mensen een soort familieuitje geworden.
"Het zijn meestal gezinnen met kinderen waarin er heftige discussies zijn over de kerstboom. Je ziet vaak dat vader een grote kerstboom wil, terwijl moeder een kleine boom wil", zegt Paul van Suurmond.

KERSTMARKTEN

Ook zijn er diverse kerstmarkten, zoals in Zeist, Leusden en Woerden. In de Amersfoortse Sint Franciscus Xaveriuskerk wordt het oorspronkelijke kerstverhaal vanaf vandaag weer verteld aan de hand van kerststallen.
"Kerst is de herdenking van de geboorte van Jezus en dat wordt elk jaar herdacht in de kerstnachtvieringen. Wij willen in aanloop naar kerst dit verhaal vertellen, zodat mensen dit meenemen in hun voorbereiding naar de feestdagen", aldus organisator Ingrid Bos.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.