Stilstaan bij dierbare overledenen op Utrechtse begraafplaatsen

UTRECHT - Op begraafplaatsen Tolsteeg (Hoograven) en Daelwijck (Overvecht) in Utrecht wordt dit weekend stilgestaan bij dierbaren die zijn overleden. De zogenoemde lichtjesavond is inmiddels een jaarlijkse traditie.
"Wij bieden de mensen een warm ontvangst met koffie, chocolademelk en glühwein", vertelt uitvaartverzorger David van der Waal. "Er is ook een koor en op begraafplaats Tolsteeg zijn er een doedelzakspelers. De mensen krijgen een kaars aangeboden die ze bij het graf kunnen neerzetten of op een algemene plek."
Ook kunnen de bezoekers een kerstbal met een kerstwens ophangen in een kerstboom. "Op die manier kunnen ze dus stilstaan bij de mensen die ze missen in deze dagen. Je deelt je eigen verlies met anderen, daardoor is het gemis beter te dragen."
De organisatie ziet ieder jaar een toename van het aantal bezoekers aan de lichtjesavond. "Mensen vertellen het door aan elkaar, maar ook door de ontkerkelijking voelen mensen de behoefte om op andere plaatsen samen te komen en te bemoedigen."
De lichtjesavond start zondag om 17.00 uur.

David van der Waal over de lichtjesavond in Utrecht