Familie vindt na 75 jaar verloren Sovjetsoldaat op ereveld Leusden

© Stichting Russisch Ereveld
LEUSDEN - Een dochter en kleindochter van een Sovjetsoldaat hebben na 75 jaar het graf van hun familielid teruggevonden in Leusden. De militair, Aleksej Andrejevitsj Andrejev, ligt daar op het Russisch Ereveld. De kleindochter vond haar opa terug nadat ze voor het eerst in haar leven een computer had gekocht.
Onderzoeker Remco Reiding, die al vijftien jaar naar de nabestaanden op zoek is, kreeg twee dagen geleden een vreemd nummer op zijn scherm te zien. "Een nummer uit Letland", zegt hij. "Toen ik de voicemail afluisterde, kreeg ik kippenvel." De familieleden van Andrejev hadden hem gevonden toen ze de naam van hun verloren gewaande vader en opa hadden ingetikt in de internetbrowser op hun nieuwe computer. Dat bracht hen naar de website van stichting Russisch Ereveld.
ONVINDBAAR
Reiding slaagde er eerder al in de nabestaanden van meer tweehonderd Sovjetmilitairen uit de Tweede Wereldoorlog op te sporen, maar de familie van Andrejev was lang onvindbaar. Er was geen spoor in hun dorp, dat door de nazi's werd platgebombardeerd tijdens de oorlog. Er was ook geen enkele informatie in Wit-Rusland, waar de familie na de oorlog naartoe zou zijn gegaan. "Nu blijkt dat ze tijdens de oorlog in een kamp in Wit-Rusland waren ondergebracht en na de oorlog in Letland zijn gaan wonen."
Reiding vindt het mooi dat de familie van Andrejev hem weer heeft gevonden. "Het is keer op keer prachtig om kinderen te kunnen vertellen dat hun vader niet langer vermist is. Ik ben blij dat ik dit mysterie nu kan afsluiten."
BEZOEK
Nu haar vader terecht is, wil zijn dochter Tamara zijn graf bezoeken. "Ze wil graag, maar financieel is dat een hele uitdaging." De Stichting Russisch Ereveld gaat nu op zoek naar sponsors om de reis mogelijk te maken.
Veel van de slachtoffers op het Russisch Ereveld werden tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het Oostfront gevangen genomen en door de Duitsers naar Kamp Amersfoort vervoerd. Daar kwamen ze om van de honger of ze werden gefusilleerd. Ze werden uiteindelijk begraven op het Russisch Ereveld naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof. Daar wordt nu elk jaar op 9 mei de Russische overwinning op nazi-Duitsland herdacht.