Hij gaat ook op Paarse Vrijdag op hakken naar school

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
AMERSFOORT - Het is vandaag Paarse Vrijdag. Dat betekent dat op veel middelbare scholen in Nederland aandacht is voor de acceptatie van homoseksuelen, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders.
Docente Marloes Meuzelaar van de Heemlanden in Houten vertelt dat het de bedoeling is dat zo veel mogelijk scholieren in paarse kleding naar school komen: "Maar dat vinden leerlingen lastig, ik denk dat als het een makkelijkere kleur was geweest dat we dan veel meer leerlingen in die kleur hadden gehad. Maar wat leerlingen bijvoorbeeld wel doen, is als we schmink hebben of nagellak, dan doen ze dat wel op. En we delen paarse bandjes uit en eigenlijk draagt iedereen wel een bandje."
Er worden flyers uitgedeeld over homoseksualiteit en de leerlingen gaan onder begeleiding van docenten praten over het onderwerp. Ook op het UniC in Utrecht wordt Paarse Vrijdag gevierd. "Op UniC hebben we een actieve groep leerlingen die zich actief inzetten voor de seksuele diversiteit binnen de school."

VROUWELIJK KLEDEN

Ook op verschilende plaatsen in Amersfoort wordt vandaag stilgestaan bij Paarse Vrijdag. Een van de leerlingen van het Vathorst College is de 15-jarige Sebastien. Hij (en zo wil hij ook genoemd worden) kan naar eigen zeggen helemaal zichzelf zijn op zijn school. "Ik vind het heel leuk om me vrouwelijk te kleden, zodat ik de andere kant van het geslacht kan verkennen."
Hij ziet er vandaag extra uitgedost uit vanwege Paarse Vrijdag, maar hij loopt altijd op hakken en vaak in een rokje. "Vanaf het begin dat ik zo naar school kwam zijn de reacties heel erg positief en zo gaan we hier ook allemaal met elkaar om."

HOMOFOBISCH

De solidariteit op zijn school staat in schril contrast met zijn thuissituatie. "Mijn vader is heel homofobisch. Toen ik vrouwenkleren aantrok heeft hij me direct het huis uit gezet en ben ik naar mijn moeder gegaan."
In totaal doen in Nederland zo'n 900 scholen mee aan Paarse Vrijdag.

De 15-jarige Sebastien gaat ook op Paarse Vrijdag op hakken naar school

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.