Bewoners Nieuwegein zamelen handtekeningen in tegen tiny houses

NIEUWEGEIN - In Nieuwegein heeft een groep bewoners vandaag honderden handtekeningen overhandigd aan wethouder Adriani. Ze willen niet dat er rondom een oude boerderij in de wijk Fokkesteeg een aantal tiny houses worden neergezet.
Het gaat om het bouwplan voor zeven zogenoemde tiny houses rondom een oude boerderij. In vier van die huisjes moeten cliënten van Lister komen wonen. Het gaat om mensen die in het verleden behandeld zijn voor ernstige psychiatrische problemen.
De bewoners laten in hun handtekeningenactie weten bang te zijn dat er geen historische elementen overblijven in Nieuwegein en noemen de locatie voor de tiny houses een 'agrarisch erf': "Door de ontwikkeling van Nieuwegein uit de dorpen Jutphaas en Vreeswijk en de voormalige Vinex-lokatie tot de volwassen stad die Nieuwegein nu is, heeft de gemeente buitengewoon weinig overgebleven cultureel erfgoed." Volgens hen zijn de Tiny Houses aan te merken 'als de verwoesting van een stukje waardevol historisch aanzicht van Nieuwegein'.

LOCATIE

Volgens wethouder Hans Adriani is de gekozen locatie aan de Urkerveste het meest geschikt omdat de grond al eigendom is van de gemeente. Verder passen de plannen en zijn er geen andere plannen op deze locatie. Bewoners hebben daar geen begrip voor. Ze vinden dat de toch al kwetsbare wijk overmatig belast wordt.
De komst van vier cliënten van zorgorganisatie Lister zorgde twee weken geleden ook voor hoogoplopende gemoederen tijdens een overvolle bewonersavond in Nieuwegein. De bewoners zijn bang voor overlast en vrezen voor hun veiligheid.