De PVV naar Utrecht, wat vinden andere partijen? 'Laat maar komen'

UTRECHT - De PVV doet volgend jaar mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht, maakte Geert Wilders vandaag bekend. Wat vinden de fracties in Utrecht daarvan? Zien ze in de PVV een geduchte concurrent of verwachten ze pittige debatten? RTV Utrecht vroeg het de partijen.

D66

Raadslid Klaas Verschuure: "De PVV heeft maar een hele kleine groep aanhangers in Utrecht. Wij zullen ze gaan bestrijden, met democratische middelen, want in Utrecht is geen ruimte voor discriminatie. Ik ben wel bang dat ze een negatieve invloed zullen hebben op de sfeer in de raad."

GROENLINKS

Fractievoorzitter Heleen de Boer: "Het is geen verrassing dat de PVV uiteindelijk toch mee gaat doen aan de raadsverkiezingen in Utrecht. Ik maak me er niet zo druk over. De stad Utrecht heeft een stevige, progressieve structuur. De PVV heeft weinig aanhang in de stad en zal dus ook weinig invloed op het beleid hebben."

VVD

Fractievoorzitter Dimitri Gilissen: "Er zijn veel nieuwe partijen die mee gaan doen, zoals de Piraten Partij, DENK en nu dus ook de PVV. Er valt wat te kiezen in Utrecht. En dat is alleen maar goed. Ik maak me geen zorgen over de PVV, wij hebben betere standpunten en betere kandidaten."

PVDA

Fractievoorzitter Ruben Post: "Verrassend. Ik had begrepen dat ze niet zouden doen. Nu blijkt dat ze dat wel doen, kan ik alleen maar zeggen dat het goed is voor de democratie en het debat. Hoe meer partijen mee doen, hoe beter. En wij staan te springen om met hen het debat aan te gaan. We verschillen wezenlijk van die partij, hun boodschap staat haaks op onze ideeën."

SP

Fractievoorzitter Tim Schipper: "Geen verrassing. Laat maar komen, we zien ze graag uitleggen wat ze eerder allemaal geroepen hebben. De kans is groot dat de raad versnipperd raakt, dat is niet wenselijk. Maar dat ligt niet alleen aan de PVV. Ik nodig de PVV uit om hun verhaal in de wijken te gaan vertellen, net als wij. En dan ben ik niet bang voor ze."

CDA

Fractievoorzitter Sander van Waveren: "We zien het wel. Ik ben niet bang dat we stemmen aan de PVV gaan verliezen. Mensen kunnen beter op het CDA stemmen. Ik hoop dat we straks met DENK en de PVV in de raad nog steeds een verstandig debat kunnen voeren. Mensen in de stad kunnnen beter naar het verleden kijken, naar wat partijen hebben bereikt, en daar hun stem op bepalen."

CHRISTENUNIE

Fractievoorzitter Maarten van Ooijen: "Ik lust ze rauw, de PVV. Laat maar komen, bijvoorbeeld in de Sterrenwijk. Ze hebben zichzelf met veel bombarie aangekondigd. In de raad hebben we een constructieve houding naar elkaar en ik ben niet bang dat ze dat negatief gaan beïnvloeden. Ik ben wel benieuwd wat ze te bieden hebben. Volgens mij zullen ze weinig bereiken in de Utrechtse politiek. En wat krijg je er dan voor terug als je op ze stemt?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.