Natuurlijk Zoëy: dieren op het spoor

LEERSUM - Ook in de winter zijn er tijdens een boswandeling veel dieren te vinden. Tenminste als je de sporen leert herkennen. Eddy gaat met sporenzoeker Jeroen Kloppenburg de bossen op de zuidelijke Heuvelrug bij Leersum. Eddy hoopt op sporen van een das.
Jeroen is gefascineerd door wat sporen verraden over de aanwezigheid van dieren. Hij kan aan sporen zelfs het gedrag van dieren aflezen. Daardoor hoeft hij ze niet te verstoren.
Jeroen legt Eddy uit wat je aan uitwerpselen van een konijn of een roofdier kunt aflezen en hoe je een veelgebruikt paadjes van dieren kunt herkennen, de wissels.
Als Eddy denkt de rode haren van een vos gevonden te hebben blijkt dat niet zo te zijn. Jeroen: "Zie je hoe deze haar in een hoek van 90 graden knakt? Dat doen alleen haren van hert-achtigen."

WOLVEN

Sinds kort hebben we in Nederland af en toe bezoek van een wolf. Misschien komt er binnenkort ook wel een in onze provincie langs. Hoe zit dat met de sporen van wolven? Hoe weet je zeker dat het niet de sporen van een hond zijn? Jeroen: "Dat is best lastig, maar een hond is altijd blij en rent energiek heen en weer. Een wolf moet zuinig zijn met z'n energie en draaft lange einden rechtuit. Een wolvenprent is bovendien groot, meestal 11 centimeter."

DASSEN

Een das laat zichzelf niet zo makkelijk zien, want ze zijn schuw voor mensen. Voor het vaststellen van de aanwezigheid van dassen zal je dan ook voornamelijk af moeten gaan op sporen. Dassen verplaatsen zich langs vaste routes, zogenaamde 'dassenwissels'. Vlakbij zo'n wissel vinden Eddy en Jeroen niet alleen de voetsporen van een das maar ook een uitgegraven muizenhol. Jeroen: "Stukje CSI dit! Je ziet hier dat er hier een moord is gepleegd. Het is leuk als je het verhaal compleet kunt krijgen."
Natuurlijk Zoëy is op zaterdag te zien bij RTV Utrecht.

Natuurlijk Zoëy: dieren op het spoor

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.