Geen 'Grootste Kerstboom' in IJsselstein dit jaar door blikseminslag

IJSSELSTEIN - De 'Grootste Kerstboom ter Wereld' in IJsselstein blijft dit jaar onverlicht. Vanochtend sloeg de bliksem in de Gerbrandytoren, waardoor de 120 ledlampen niet aan kunnen.
De blikseminslag gebeurde rond 07.30 uur. Direct daarna ging spontaan een deel van de lampen aan, anderhalve dag eerder dan bedoeld. Uit onderzoek van technici blijkt dat de elektronica dusdanig beschadigd is dat 70 tot 80 procent van de lampen niet kan branden.
Het probleem is niet op te lossen voor 6 januari, Driekoningen, de dag waarop traditioneel de lampen van de toren weer uit gaan.

REACTIE ORGANISATIE

Herbert van Zijl, bestuurslid van stichting Grootste Kerstboom, laat aan RTV Utrecht weten flink aangeslagen te zijn. "De boom is 25 jaar geleden voor het eerst aangegaan, morgen zou het de twintigste keer zijn dat -ie aanging. Daar hadden we ons bijzonder op verheugd. Heel veel mensen hebben er weer erg veel tijd en liefde ingestoken, maar we zullen helaas weer een jaar moeten wachten. Het is in de historie van de Kerstboom wel vaker voorgekomen dat het weer, en zelfs ook bliksem, spelbreker was, maar dit komt op een wel heel vervelend moment."

EVENEMENT

Het ontstekingsevenement met O'G3NE gaat morgen in aangepaste vorm door. De organisatie wil de mast dan oplichten met computergestuurde schijnwerpers. "Het ontstekingsevenement gaat morgen om 19.00 uur 's avonds wel door. We gaan proberen de boom op een enigszins andere manier te verlichten. Niet zoals vanouds, maar zo wordt hij in ieder geval wel weer zichtbaar. Ook hadden we een leuk programma met mooie artiesten, dus we hebben besloten dat toch door te laten gaan."

Een aangeslagen Herbert van Zijl, bestuurslid van de Grootste Kerstboom: "We zijn erg teleurgesteld."