Sneeuw in Utrecht: ongelukken, wedstrijden afgelast, wel veel sneeuwpret

PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht is bedekt met een dik pak sneeuw en dat heeft grote gevolgen: zo werden meerdere evenementen afgelast, gingen amateursportwedstrijden en FC Utrecht - Feyenoord niet door en zijn er problemen in het verkeer en met het openbaar vervoer.
In het midden en noorden van het land sneeuwt het inmiddels langdurig en is er grootschalige gladheid en winterse omstandigheden die het verkeer belemmeren, meldt het KNMI. Hiervoor gold lange tijd waarschuwingscode oranje.

OPENBAAR VERVOER

Eerder vanmiddag besloot vervoersbedrijf U-OV om geen bussen meer te laten rijden in de stad Utrecht. Het zou 'onverantwoord' zijn voor reizigers en chauffeurs om te rijden. U-OV wacht af tot het weer beter wordt. De tram reed rond 14.45 uur nog wel. U-OV heeft de dienstregeling vanaf 18.00 uur weer langzaam opgestart.
Ook op het spoor zijn er problemen: van en naar Amersfoort rijden er sinds 16.00 uur geen treinen. Tussen Soest en Den Dolder was geen treinverkeer mogelijk door een defecte bovenleiding. Onduidelijk is of dit met het onstuimige weer te maken had.

VERKEER

Ook op de weg was het vandaag ploeteren. Op de meeste plekken was het glad en ook de zichtbaarheid was niet al te best. Daardoor gebeurden er meerdere ongelukken in de regio. Zo kwam in Wilnis een vrachtwagen
terecht.
Op de A2 bij Breukelen gleed een bestuurder met zijn auto een sloot naast de weg in. In Leusden kantelde een paardentrailer. Op de A2 van Den Bosch naar Utrecht bij Oudenrijn werd de verbindingsweg naar de A12 richting Den Haag afgesloten omdat het te glad was.
Strooiploegen waren de hele middag bezig geweest om te strooien. Rijkswaterstaat had rond 14.30 uur in het hele land zo'n vijftig ongelukken geteld. Rijkswaterstaat roept bestuurders op om strooiwagens zoveel mogelijk de ruimte te geven.
Wie vandaag het bos inging, moest ook oppassen voor vallende takken. De politie in Utrecht zei vanmiddag nogal wat berichten binnen te krijgen van mensen die in het bos takken op hun hoofd krijgen die het hebben begeven door de grote hoeveelheid sneeuw.

EVENEMENTEN AFGELAST

Vanwege het slechte weer ging Lichtjesavond op Utrechtse begraafplaatsen niet door. Bij deze avond was het de bedoeling dat mensen op de begraafplaatsen Tolsteeg en Daelwijck een kaars zouden aansteken om zo hun overleden dierbaren te herinneren.
Dierenpark Amersfoort besloot het park te sluiten. "Wegens de sneeuwval bestaat de kans dat er takken van de bomen loskomen in ons park. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van onze bezoekers niet garanderen", zo liet het park eerder vandaag weten.

SPORTWEDSTRIJDEN

Ondanks het weer leek het er lange tijd op dat de thuiswedstrijd van FC Utrecht tegen Feyenoord door zou gaan. Het veld in de Galgenwaard werd om 13.20 uur getest door scheidsrechter Björn Kuipers en die concludeerde toen dat er afgetrapt kon worden. Later werd de wedstrijd alsnog
.
De KNVB in Zeist besloot eerder om alle duels in het amateurvoetbal af te gelasten omdat velden onbespeelbaar zijn door de sneeuw. Het gaat om alle wedstrijden vanaf de tweede divisie en lager.
Ook de zaalhockeyers in Midden-Nederland konden thuisblijven. In verband met de sneeuw werd besloten alle wedstrijden die voor het einde van de middag zouden beginnen niet door te laten gaan. Tevens besloot de waterpolobond het zekere voor het onzekere te nemen en sporters niet de weg op te laten gaan. Alle wedstrijden werden geschrapt.

SNEEUWFRONT

Het sneeuwfront kwam rond 08.00 uur het land binnen in Zeeland. Rond 11.00 uur was nagenoeg de hele provincie Utrecht met sneeuw bedekt. Of die ook blijft liggen is maar de vraag: rond het avonduur wordt regen verwacht, dus de kans is aanwezig dat de sneeuw snel papperig wordt.
Naast overlast leverde de sneeuw ook veel plezier op. Kort nadat de eerste vlokken waren gevallen, werden de eerste foto's van sleeënde kinderen en spelende honden al via sociale media gedeeld.

Provincie Utrecht bedekt onder deken van sneeuw

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.