Grote hinder op weg en spoor verwacht vanwege winterweer

PROVINCIE UTRECHT - Verkeer moet morgen de hele dag rekening houden met gevaarlijke rijomstandigheden. Rijkswaterstaat adviseert mensen zo mogelijk thuis te gaan werken. Ook op het spoor wordt grote hinder verwacht.
Vannacht en morgen tijdens de ochtendspits kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten en sneeuwresten. In de loop van de ochtend gaat het naar verwachting in een groot deel van het land opnieuw flink sneeuwen. Dat kan leiden tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden en grote vertragingen, vooral in de avondspits.
Rijkswaterstaat adviseert mensen die morgen toch in de auto stappen de weersverwachting en de verkeersinformatie in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen aan de omstandigheden. "Dat betekent voldoende afstand houden en langzaam rijden", aldus Rijkswaterstaat.

TREINVERKEER

Vanwege het weer laat de NS ook morgen minder treinen rijden. Tijdens de avondspits zal de hinder voor reizigers zeer groot zijn, verwacht het spoorbedrijf. Reizigers krijgen het dringende advies om hier rekening mee te houden en hun reis hierop aan te passen.
Op de meeste plekken in Nederland rijden morgen de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier of elke tien minuten. Treinen kunnen drukker zijn en er moet mogelijk extra worden overgestapt.

DEKEN VAN SNEEUW

Sinds vandaag ligt er een
over de provincie Utrecht. Dat leidde vandaag al tot de nodige problemen op de weg. Zo waren er meerdere ongelukken op Utrechtse wegen.
Tussen zaterdag 20.00 en vanavond 18.00 uur heeft Rijkswaterstaat tien miljoen kilo zout gestrooid. Ook zondagavond en -nacht en maandag zet Rijkswaterstaat al het beschikbare materieel en personeel in om de wegen zo begaanbaar mogelijk te houden.
Behalve strooiwagens en sneeuwschuivers gaan ook zogenoemde calamiteitenmachines de weg op die ijsplaten bestrijden door een warme zoutoplossing op het ijs te spuiten.

IJSVORMING

Eerder vanavond waarschuwde de ANWB het verkeer nog om de A2 bij Utrecht te mijden. Weggebruikers moesten daar rekening houden met flinke vertragingen vanwege ijsvorming.
Volgens de ANWB was het aan het eind van de middag vooral vanuit het zuiden niet te best. Rijkswaterstaat waarschuwde het verkeer vanmiddag al omdat sommige automobilisten de rode kruizen bij de afrit negeren. "Afzettingen staan er niet voor niets", aldus Rijkswaterstaat op Twitter.