Thuisblijven bij slecht weer, hoe dan?

PROVINCIE UTRECHT - Het lijkt zo'n eenvoudig advies van Rijkswaterstaat: blijf vandaag als het even kan gewoon thuiswerken tijdens het winterse weer. Maar kan dat wel? De oproep zorgde voor veel schampere reacties op sociale media.
"Okeee, ik vraag de gasten van ons hotel wel naar mijn huis te komen", schrijft Anita op Twitter. John van Olderen vraagt zich af hoe het dan met zijn klanten moet die een kapotte verwarmingsketel hebben.

ALTIJD PROBEREN

Woordvoerder José Kager van vakbond FNV legde vanmorgen op Radio M Utrecht uit dat werknemers sowieso niet zomaar mogen besluiten om thuis te blijven. "In principe moet je altijd proberen naar je werk te gaan. Het is de verantwoordelijkheid van de werknemer om de reis te maken."
Volgens Kager is het hoe dan ook slim om bij slecht weer altijd met de werkgever te overleggen. "Mensen die wel vaker thuiswerken weten zelf of ze daarover contact moeten hebben. Maar er zijn ook mensen in bijvoorbeeld het onderwijs, de verpleging, de industrie, het vervoer. Daar ligt de drempel een stuk hoger. Omdat anderen van ze afhankelijk zijn, zullen die echt proberen om op het werk te verschijnen. Anders komt het maatschappelijk leven stil te staan."

GEEN REGELS

Er bestaan geen algemene regels voor de afweging om thuis te blijven als er sneeuwbuien over het land trekken, zegt Kager. "Je kunt het in ieder geval niet zelf beslissen. Natuurlijk, als het enorm gevaarlijk is, code rood, dan is het raar als je baas zegt dat je toch de weg op moet."
Uitzonderingen zijn er volgens Kager echter wel. "Bij pakkerbezorgers en andere beroepschauffeurs is de baas wel degelijk verantwoordelijk voor de veiligheid onderweg. Maar dat geldt niet voor het woon-werkverkeer."
Overigens lijkt de oproep van Rijkswaterstaat zijn uitwerking niet te hebben gemist. De verkeersinformatiediensten stellen vast dat de ochtendspits opvallend rustig is verlopen. In Midden-Nederland zijn er geen grote incidenten door gladheid gemeld.

José Kager (FNV) over thuis blijven bij slecht weer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.