Gejuich op middelbare scholen: ijsvrij in afwachting van nieuwe sneeuw

PROVINCIE UTRECHT - Veel middelbare scholen in de provincie Utrecht geven hun leerlingen ijsvrij. De weersvoorspellingen zijn zo ernstig dat ze besloten hebben de veiligheid voor het onderwijs te laten gaan. Veel scholen sturen de leerlingen na het middaguur naar huis. Het Minkema College in Woerden en het Amadeus Lyceum in Vleuten geven zelfs helemaal geen les vandaag.
Rector Jouko van der Mast van het Minkema vindt het niet verantwoord om leerlingen en docenten naar school te laten komen. "We zijn een echte regioschool en sommige kinderen moeten van ver komen. We hadden al aangekondigd dat de eerste uren niet zouden doorgaan, om iedereen meer tijd te geven. Er waren al kinderen die zich hadden afgemeld en nu blijkt ook dat er veel glijpartijen op de fietspaden zijn."

GEJUICH

Op het Christelijk Lyceum in Zeist viel het besluit duidelijk in goede aarde. "We hebben de intercom aangezet en aangegeven dat vanaf 13.00 uur de lessen stoppen zodat iedereen veilig thuis kan komen", zegt rector Rob Bijeman. "Er ging een gejuich door het gebouw heen!"
"Niet normaal, zo veel afmeldingen", zegt de receptioniste van MBO Utrecht. Sommige locaties van de onderwijsinstelling zijn helemaal dicht, zoals de dansacademie, en andere locaties zijn gewoon aan de slag. "De telefoon staat roodgloeiend met ouders die hun leerlingen afmelden of van leerlingen die vast staan met het openbaar vervoer."

OVERMACHT

Verwacht wordt dat overal de lessen morgenochtend weer worden hervat. Volgens de wet mogen scholen kinderen alleen naar huis sturen als er sprake is van 'overmacht', bijvoorbeeld als de school niet bereikbaar is vanwege hevige sneeuwval of als de verwarming op school niet werkt. De school moet dan wel aan de ouders melden dat er die dag geen les wordt gegeven. Ook moet de school regelen dat leerlingen voor wie de ouders geen opvang kunnen regelen, ergens worden opgevangen.
Scholen die de hele dag of alleen vanmiddag de deuren sluiten zijn onder meer het Griftland College in Soest, het Baarnsch Lyceum en de Waldheim Mavo in Baarn, het Niftarlake College in Maarssen, het Cals college in IJsselstein en het Christelijk Gymnasium in Utrecht. Ook de Aeres Mavo en het Nieuwe Lyceum in Bilthoven en scholengemeenschap Guido de Brès, Mavo Muurhuizen en het Nieuwe Eemland in Amersfoort zijn vanmiddag dicht.