Westbroek: Haaien in de stad Utrecht

UTRECHT/ZEIST - Henk's kleinzoon is bang voor haaien, want die bijten en eten mensen op. Dus zegt Henk tegen hem: "Wees niet bang, want er zijn in Utrecht geen haaien." Maar dat klopt niet: vlakbij het centrum van Utrecht, boven een fietsendepot zwemmen tientallen haaien en roggen.
Het gaat slecht met sommige haaien en roggensoorten. Zo kwam de grootste rog ter wereld, de vleet, voor in de Noordzee. Inmiddels is die bijna verdwenen, net als sommige haaiensoorten. De omstandigheden voor die vissen zijn verbeterd, maar de populatie groeit nauwelijks.

LANGZAAM VOORTPLANTEN

Monique van de Water van het Wereld Natuurfonds: "Haaien en roggen zijn dieren die zich maar heel langzaam voortplanten met maar 10 à 15 nakomelingen tegelijk, terwijl bijvoorbeeld de haring en zalm miljoenen eitjes tegelijk leggen." En dus onstond in Zeist het idee om haaien en roggen te gaan kweken.
Het kweekcentrum staat in Utrecht, boven het fietsendepot van de gemeente. Daar zijn tientallen aquaria vol jonge haaien en roggen. Sommige zijn net uit het ei gekropen, maar anderen zijn al wat groter. Als ze groot genoeg zijn, krijgen ze een merkje, zodat ze gevolgd kunnen worden als ze worden uitgezet.

ROGGENANATOMIE

In de uitzending van dinsdag op RTV Utrecht krijgt henk een lesje roggenanatomie van marien bioloog Michaël Lateveer. "Hier kun je zien dat het een jongetje is, hij heeft twee piemels." Henk: "Dan is dit zeker een meisje, ik zie het gelijk, die heeft 2 vagina's." Michaël: "Nee hoor, dat is niet zo, dat is een mannendroom."
In het kweekcentrum wordt onder andere onderzocht welke merkjes gebruikt kunnen worden, zodat de vissen er geen last van hebben. Ook wordt gekeken hoe groot de vissen moeten zijn voordat ze een merkje kunnen krijgen en hoe je ze moet opvoeden zodat ze in de zee overleven. Michaël: "Dit is de eerste keer in de wereld dat dit gebeurt."
De komende tijd worden er honderden haaien en roggen uitgezet. Als het project een succes is, wordt gekeken hoe de kweekmethode op grote schaal kan worden toegepast, in de hoop bedreigde soorten te kunnen redden.

Henk staat boven het Utrechtse fietsendepot oog in oog met haaien en roggen