Code rood door sneeuwval: vuilniswagens en treinverkeer getroffen

PROVINCIE UTRECHT - Het sneeuwfront dat inmiddels de provincie Utrecht heeft bereikt zorgt ervoor dat veel mensen hun plannen voor vandaag drastisch moeten omgooien. De NS roept reizigers op om zo snel mogelijk naar huis te gaan, scholen sturen hun leerlingen naar huis en tal van geplande bijeenkomsten worden afgeblazen. Rijkswaterstaat noemt de verkeerssituatie zeer gevaarlijk en adviseert: "Ga niet de weg op."

OPENBAAR VERVOER

Het openbaar vervoer in de regio wordt gehinderd door de sneeuw, maar de bussen rijden volgens U-OV nog wel. Het bedrijf waarschuwt wel dat het vervoer in de loop van de dag waarschijnlijk stil komt te liggen. Om 14.24 uur meldt het OV-bedrijf dat bussen en trams blijven rijden, maar niet volgens dienstregeling. "Houd rekening met vertraging en rituitval. Ga de deur niet uit als dat niet nodig is."
De NS, die de dienstregeling al had aangepast, ondervindt door de sneeuw veel problemen op het spoor. "Hoe later mensen vertrekken, hoe groter de problemen naar verwachting zullen zijn", zegt een woordvoerder. "Het hangt er vanaf in welk deel van Nederland je bent, maar we roepen mensen sowieso op zo vroeg mogelijk naar huis te gaan."
Tussen Utrecht Centraal en Den Haag rijden geen intercitys in verband met een wisselstoring. De NS verwacht dat dit nog tot 21.30 uur duurt.
Een verslaggever meldt rond 16.30 uur dat het relatief rustig is op Utrecht Centraal, ondanks de beperkte dienstregeling. Veel reizigers lijken te hebben geluisterd naar het advies zo veel mogelijk thuis te blijven.

FILES

In het zuiden veroorzaakt de sneeuw al veel files, meldt de ANWB. De VID waarschuwt voor bevriezing van natte weggedeelten. De bui trekt langzaam naar Midden-Nederland en zal hier naar verwachting ook veel hinder veroorzaken. Waarschijnlijk blijft het gedurende de hele avondspits sneeuwen.
De provincie Utrecht zegt dat de regiotaxi tot 18.00 uur geen nieuwe ritten meer aanneemt. Het KNMI heeft code rood afgegeven. Het weerinstituut in De Bilt waarschuwt dat het vanmiddag glad kan worden op de weg en vraagt weggebruikers voorzichtig te rijden.

SCHOLEN DICHT

Tientallen scholen in de provincie Utrecht hebben besloten hun leerlingen
te geven. Rector Jouko van der Mast van het Minkema college in Woerden vond het niet verantwoord om kinderen en docenten naar school te laten komen. "We zijn een echte regioschool en sommige kinderen moeten van ver komen. We hadden al aangekondigd dat de eerste uren niet zouden doorgaan, om iedereen meer tijd te geven. Er waren al leerlingen die zich hadden afgemeld en nu blijkt ook dat er veel glijpartijen op de fietspaden zijn."
De Hogeschool Utrecht heeft rond het middaguur de studenten en medewerkers naar huis gestuurd. Alle activiteiten zijn opgeschort "zodat iedereen veilig thuis kan komen", aldus een woordvoerder. De Universiteit Utrecht heeft vanaf 13.30 uur ook alle lessen en tentamens geschrapt.

VUILNISWAGENS

De gemeente Utrecht laat via
weten dat het door het slechte weer te gevaarlijk is om het afval in te zamelen. "Daarom zijn de vuilniswagens eerder gestopt met het werk. Het kan zijn dat je afval is blijven staan. Wanneer het weer verbetert, halen we het overgebleven afval zo snel mogelijk alsnog op."

TELETUBBIEHEUVEL

Het Griftpark heeft haar eigen 'code rood' afgegeven voor de
. Het park raadt aan een andere wandelroute te kiezen, sneeuwschoenen te dragen, of per slee te gaan. De waarchuwing geldt tot morgen, maar kan worden verlengd.

DIERENTUINEN

Dierenpark Amersfoort houdt net als gisteren de deuren dicht. Door het gewicht van de sneeuw kunnen de takken van de bomen in de dierentuin breken. "De veiligheid van de dieren is niet in gevaar", meldt het park op zijn website. Ook Ouwehands Dierenpark in Rhenen is gesloten.
Het winterse weer heeft eveneens gevolgen voor de training van topamateurclubs in onze provincie. IJsselmeervogels, GVVV, DOVO en Spakenburg laten weten dat de A-selecties vanavond niet trainen.

INLOOPAVOND

De gemeente Utrecht heeft een inloopavond geannuleerd. Die zou gaan over de herinrichting Ooster -en Westerkade in het ROC Vondellaan. Nieuwegein heeft twee informatiebijeenkomsten afgelast. De evaluatie van het hondenbeleid en de vernieuwing van de Rijtuigenbuurt gaan niet door. De gemeente zegt dat veiligheid boven alles gaat. In Amersfoort wordt de inloopbijeenkomst over de speelplekken in Rustenburg nu gecombineerd met een bijeenkomst in Liendert op 18 december.
Verschillende gemeentehuizen in de provincie hebben vanmiddag de deuren gesloten. Zo is in Woudenberg de avondopenstelling van loket Burgerzaken en het spreekuur van wethouder Pieter de Kruif vervallen.

BEZORGSERVICE

Thuisbezorgd.nl meldt dat door de sneeuwval gisteren een piek in het aantal
zat. Ook vanavond verwachten ze weer veel klanten.
Helaas voor de bestellers verwacht de app dat vanavond een aantal restaurants niet, minder of in een kleiner gebied kan bezorgen. De veiligheid van de eigen koeriers staat voorop. "Mocht het te gevaarlijk worden de weg op te gaan dan neemt het bedrijf geen onverantwoorde risico's."

Leerlingen Veenlanden College in Mijdrecht hebben ijsvrij
Sneeuwpret en -ellende in de regio