Code rood vanwege sneeuw en gladheid: KNMI kondigt hoogste alarmfase af

PROVINCIE UTRECHT - Het KNMI in De Bilt heeft om 12.44 uur het hoogst mogelijke weeralarm afgegeven voor de winterse buien die de provincie Utrecht hebben bereikt. 'Code rood' betekent volgens het instituut dat het weer grote gevolgen voor de samenleving kan krijgen en forse veiligheidsrisico's met zich meebrengt. De laatste keer dat de code werd uitgegeven was bij de zware zomerstorm van 2015.
De sneeuw zal waarschijnlijk een pak van 5 tot 15 centimeter geven. Vooral rond de avondspits kan dat voor flinke problemen op de weg zorgen en ook op andere plaatsen is er gevaar dat mensen letsel of schade oplopen. Code rood geldt voor alle provincies, behalve Limburg, Drenthe, Groningen en Friesland. De alarmfase blijft tot middernacht van kracht.

NIET DE WEG OP

Rijkswaterstaat adviseerde mensen vanmorgen al om
te gaan. Toch is het ook niet reëel om te verwachten dat iedereen thuisblijft, zei vakbond FNV vanmorgen op
. "Mensen in bijvoorbeeld het onderwijs, de verpleging, de industrie, of het vervoer zullen echt proberen om op het werk te verschijnen", aldus woordvoerder José Kager. "Anders komt het maatschappelijk leven stil te staan."
De NS roept reizigers op om zo snel mogelijk naar huis te gaan. Eerder werd de dienstregeling al aangepast. Reizigers zijn daardoor langer onderweg, moeten vaker overstappen en komen in vollere treinen dan normaal terecht.

BUSSEN

Het openbaar vervoer in de regio wordt gehinderd door de sneeuw, maar de
volgens U-OV nog wel. Al waarschuwt het bedrijf dat het vervoer in de loop van de dag waarschijnlijk stil komt te liggen. De website van U-OV, het tram- en busbedrijf in de regio Utrecht, is door de grote hoeveelheid bezoekers af en toe overbelast. Ook de reisplanner van 9292OV is slecht te bereiken.
De KLM heeft wegens de verwachte sneeuw voor vandaag meer dan honderd vluchten geannuleerd. Eindhoven Airport besloot tegen 13.00 uur de luchthaven te sluiten.

ZIEKENHUIZEN

Drie van de vier ziekenhuizen in de regio melden dat ze het op dit moment niet drukker hebben dan gewoonlijk. Volgens Meander Medisch Centrum in Amersfoort lijkt het erop dat mensen zich goed hebben voorbereid op het verraderlijke weer.
Alleen het St. Anthonius Ziekenhuis laat weten dat er in totaal 23 weergerelateerde gewonden zijn binnen gekomen, verdeeld over de locaties in Utrecht, Nieuwegein en Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.