Bijna 200 Utrechtse basisscholen dicht vanwege staking

PROVINCIE UTRECHT - In heel Nederland wordt vandaag opnieuw gestaakt door leraren van basisscholen. Vorige week verstreek het ultimatum dat de docenten het kabinet hadden gesteld. In de regio Utrecht doen bijna tweehonderd scholen mee aan de stakingsactie.
De ontevreden leerkrachten willen 1,4 miljard euro voor het basisonderwijs. Daarvan moet 900 miljoen naar salarisverhoging en 500 miljoen naar het verlichten van de werkdruk, zo luiden de wensen van actiegroep 'PO in actie'.
Het geld voor de aanpak van de werkdruk is bedoeld om het dreigende lerarentekort af te wenden. Basisschoolleraren vinden het bovendien oneerlijk dat hun collega's in het voortgezet onderwijs meer verdienen.
De actiebereid onder Utrechtse scholen is zeer groot, zegt CNV Onderwijs tegen RTV Utrecht. Een van de scholen die wel achter de actie staat maar niet sluit, is de Timotheüsschool in Linschoten. De leraren hebben een speciaal lesprogramma onder de naam 'Wij draaien door'.

REGEERAKKOORD

Minister Slob van Basisonderwijs zei eerder niet méér te kunnen bieden dan de bijna driekwart miljard die in het regeerakkoord staat. Hoewel er de afgelopen weken "goede gesprekken met minister Slob" zijn gevoerd, heeft dit niet tot meer geleid dan alleen begrip, zo stellen de docenten vast.
Het is niet de eerste keer dat er gestaakt wordt. In oktober was er ook al een landelijke staking. In heel Nederland gingen vrijwel alle basisscholen dicht, ongeveer 60.000 leraren kwamen naar Den Haag om te protesteren.
De acties in het basisonderwijs hebben de steun van de vakbonden, de schoolbesturen en de schoolleiders.

CNV over de onderwijsstaking
7.40u - Onderwijsactie in Linschoten
8.40u - Onderwijsactie in Linschoten