Fietsen in de sneeuw? "Laat lucht uit band lopen en zet zadel lager"

PROVINCIE UTRECHT - Fietsen door de binnenstad terwijl het KNMI code rood heeft afgegeven, voor sommige Utrechters een spannende onderneming. De Fietsersbond geeft tips voor een veilige rit.
Op veel doorgaande wegen is goed gestrooid. Maar op kleine straatjes in het centrum en in de wijken is het glibberen geblazen.
Dus komt Martijn van Es van de Fietsersbond met een gouden tip: laat wat lucht uit je banden lopen. "Dat bekent dat je meer oppervlakte hebt en meer grip krijgt op de weg." Profwielrenners doen het ook vaak als ze een wedstrijd rijden in de regen.
Van Es raadt fietsers ook aan het zadel wat lager dan normaal te zetten. "Zodat je goed met je voeten bij de grond kan en minder snel omvalt."

REISADVIES

Automobilisten worden
om niet de weg op te gaan, maar zo'n negatief reisadvies wil de Fietsersbond niet geven. "Het is niet te gevaarlijk. Maar ouderen, die sneller iets kunnen breken, zouden zeker moeten nadenken of het wel echt nodig is om te fietsen."

GOED TE DOEN

Onze verslaggever sprak wat fietsers aan in de binnenstad van Utrecht. Ze gaven aan dat het met gezond verstand best goed te doen is. "De grote wegen zijn goed gestrooid", vertelt een vrouw. "Binnenweggetjes moet je lopen. Ik zie jongeren daar heel stoer fietsen, maar dat doe ik niet."
In de stad Utrecht rijden momenteel veertig strooiwagens om doorgaande fiets- en autoroutes goed begaanbaar te houden. Een overzicht waar precies gestrooid wordt vind je hier.

Fietsen door de binnenstad: "Als je goed oplet is het wel te doen."