Rijkswaterstaat: "We kunnen mensen niet dwingen thuis te blijven"

PROVINCIE UTRECHT - Een paar miljoen kilo zout, 900 strooiwagens en 1200 medewerkers op de been: het is topdrukte bij Rijkswaterstaat.
"Er wordt het maximale geëist van onze organisatie", vertelt Jaap Folkerts op het zoutdepot in Baarn. "Dat vinden we zeker spannend."
Het KNMI kondigde voor grote delen van Nederland code rood af, het hoogste waarschuwingsniveau. Automobilisten wordt geadviseerd om zeker niet de weg op te gaan als het niet per se nodig is. "Maar uiteindelijk kunnen we mensen niet dwingen om thuis te blijven", zegt Folkerts. "Dat willen we natuurlijk ook niet. Maar we vragen mensen wel het gezonde verstand te gebruiken."

ROEKELOOS RIJGEDRAG

Sibo Kerkhof bestuurt een strooiwagen en maakt soms hachelijke situaties mee op de spekgladde wegen. "Strooien gaat met een gangetje van 40 per uur, harder kan het niet. Sommige mensen ritsen dan met een noodgang tussen de schuifauto's door. Echt levensgevaarlijk."
In de stad Utrecht rijden momenteel veertig strooiwagens om doorgaande fiets- en autoroutes goed begaanbaar te houden. Een overzicht waar precies gestrooid wordt vind je hier.
Code rood geldt in de provincie Utrecht nog tot middernacht. Tot 10.00 uur morgenochtend is code geel van kracht. Ook dan moeten automobilisten goed opletten en voorzichtig rijden.

Rijkswaterstaat: "Er wordt het maximale gevraagd van onze organisatie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.