OM eist 18 jaar voor moord op zakenman Koen Everink

BILTHOVEN - Het Openbaar Ministerie eist 18 jaar tegen Mark de J., die verdacht wordt van de moord op de Bilthovense zakenman Koen Everink. Volgens de aanklager is er voldoende bewijs dat de 30-jarige Rotterdammer schuldig is aan moord. De straf is met aftrek van voorarrest.
De voormalig tenniscoach van onder meer profspeler Robin Haase wordt ervan verdacht dat hij Everink op 3 maart vorig jaar met 24 messteken heeft gedood in zijn villa aan de Hoflaan in Bilthoven. De zakenman werd 's ochtends gevonden in de keuken door zijn dochtertje.
Behalve de gevangenisstraf, wil het OM ook dat De J. een gebiedsverbod krijgt in de gemeente De Bilt, vanwege de dochter van Everink die daar nog woont. De officier noemde verder het verdriet en het gemis voor de familie onbeschrijflijk. "De nabestaanden zijn niet aan verwerking toegekomen", aldus het OM.

VOETBAL KIJKEN

De J. was op de avond van de moord op bezoek bij Everink om samen voetbal te kijken. De twee waren bevriend. De J. leende met regelmaat geld van Everink om toe te geven aan zijn verslaving: gokken. Hij had volgens de aanklager een schuld van enkele tienduizenden euro's bij de Bilthovenaar. In totaal zou hij meer dan een ton geleend hebben bij verschillende mensen. Hij kon dit geld niet terugbetalen en stond volgens de aanklager onder druk.
De J. werd een paar weken na de moord aangehouden. Hij had een kostbaar IWC-horloge van Everink in bezit waar bloed op zat van de zakenman. De J. zou familieleden hebben verzocht om het uurwerk te verbergen. Ook is zijn DNA gevonden op een mes dat is gebruikt om de zakenman te doden.

ZOEKTERMEN

Op de iPad van de Rotterdammer bleken ook enkele opvallende
te zijn ingetikt. De J. zocht onder meer naar 'messteken in onderbuik', 'dood door verwurging' en 'kogel door hersenstam'.
De J. had de geschiedenis gewist van de iPad. Via cookies heeft justitie de zoektermen toch gevonden. De vorige advocaat van De J. zei hierover dat zijn cliënt wel eens wat opzoekt naar aanleiding van iets op televisie.
Volgens het Openbaar Ministerie is de gokschuld van De J. bij de Bilthovense zakenman het motief voor de moord geweest. Ook heeft hij volgens de aanklager meerdere keren aantoonbaar gelogen over geld.

ONTVOERD

De verdachte ontkent ook maar iets met de zaak te maken te hebben en doet er alles aan om zijn
. Hij zegt op de bewuste avond door meerdere mensen te zijn ontvoerd in zijn eigen auto. De ontvoerders zouden ook Everink om het leven hebben gebracht.

IFS

Het IFS, een forensisch bureau dat is ingeschakeld door de verdediging, liet maandag in de rechtszaal een
zien waarin verschillende scenario's werden getoond.
Volgens de onderzoekers zijn de geweldssporen op het lichaam van Everink dermate zwaar dat ze niet door één persoon kunnen zijn veroorzaakt. Het is volgens het IFS aannemelijker dat één persoon Everink heeft vastgehouden, terwijl een ander met een of meerdere messen op hem instak. Dit ondersteunt de verklaring van De J. over meerdere ontvoerders die Everink zouden hebben vermoord.
Het pleidooi van de advocaat van de verdachte komt morgen aan bod. Woensdag zal de officier van justitie met een reactie komen waarop de advocaat weer mag reageren. Het laatste woord is dan aan de verdachte.
De uitspraak in de zaak is op 23 januari.

Rechtbank bespreekt scenario van meerdere daders in zaak-Everink

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.