Sneeuw veroorzaakt grote problemen in het openbaar vervoer

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het busvervoer in de regio Utrecht heeft veel last gehad van de sneeuwval. Ook de treinen ondervinden grote hinder van het weer, met name door talloze wisselstoringen.
Zowel de NS, U-OV en Syntus verwachten dinsdagochtend de dienstregeling weer te kunnen hervatten. Reizigers moeten er wel rekening mee houden dat het winterse weer nog voor vertragingen kan zorgen.

BUSSEN

Rond 17.30 achtte U-OV het niet meer veilig om te rijden. De busritten werden afgemaakt, waarna de bussen terug naar de remise zijn gehaald. De trams rijden nog wel. Syntus heeft om 18.23 uur laten weten dat het de dienstregeling in de regio staakt. Huidige ritten worden zijn afgemaakt voor zover de veiligheid dat toeliet. Syntus monitort het weer en hoopt zo snel mogelijk weer op alle routes te rijden. Regiovervoerder Connexxion rijdt vanavond niet met lijn 109 door Eemnes.

TREINEN

De NS, die de dienstregeling al had aangepast, heeft door de sneeuw steeds de hele dag problemen gehad op het spoor. Rondom Utrecht Centraal zorgen verschillende wisselstoringen voor flinke vertragingen. In heel het land zijn rond 20.00 uur 60 wisselstoringen gemeld, vooral in de Randstad.
Tussen Utrecht Centraal en Amersfoort rijden geen sprinters. De extra reistijd kan oplopen tot meer dan een uur, aldus de NS.
Het treinverkeer tussen Utrecht en Hilversum rijdt niet door de weersomstandigheden. Het is nog niet bekend hoe lang dit gaat duren. De treinen konden gedurende de avondspits ook al niet rijden op het traject, door een wisselstoring.
Tussen Utrecht Centraal en Den Haag reden vrijwel de hele dag geen intercitys. Ook tussen Den Dolder en Soest was de hele avondspits geen treinverkeer mogelijk.
"Hoe later mensen vertrekken, hoe groter de problemen naar verwachting zullen zijn", zei een woordvoerder eerder vandaag. "Het hangt er vanaf in welk deel van Nederland je bent, maar we roepen mensen sowieso op zo vroeg mogelijk naar huis te gaan."

PLANNEN OMGOOIEN

Het openbaar vervoer in de regio werd al de hele dag gehinderd door de sneeuw, maar de bussen van U-OV konden lange tijd blijven rijden, zij het niet geheel volgens dienstregeling. Het bedrijf waarschuwde 's middags al wel dat het vervoer in de loop van de dag waarschijnlijk stil zou komen te liggen.
Het sneeuwfront dat inmiddels de provincie Utrecht heeft bereikt zorgt ervoor dat veel mensen hun plannen voor vandaag drastisch moeten omgooien. De NS riep vanmiddag reizigers op om zo snel mogelijk naar huis te gaan, scholen sturen hun leerlingen naar huis en tal van geplande bijeenkomsten worden afgeblazen. Rijkswaterstaat noemde de verkeerssituatie zeer gevaarlijk en adviseert: "Ga niet de weg op."

FILES

Op de weg was een zware avondspits aan de gang. Eind van de middag gebeurde op de A2 ter hoogte van Maarssen een ongeluk. Iets voor 18.00 uur ging het ook mis bij de Leidsche Rijntunnel. Daarom werden in die tunnel in de richting van Amsterdam twee rijstroken gesloten.
De regiotaxi neemt al de hele dag geen nieuwe ritten aan. De provincie meldt dat de stop op nieuwe boekingen tot morgenochtend 10.00 uur geldt. Het KNMI heeft code rood afgegeven. Het weerinstituut in De Bilt waarschuwt dat het vanmiddag glad kan worden op de weg en vraagt weggebruikers voorzichtig te rijden.

SCHOLEN DICHT

Tientallen scholen in de provincie Utrecht hebben besloten hun leerlingen
te geven. Rector Jouko van der Mast van het Minkema college in Woerden vond het niet verantwoord om kinderen en docenten naar school te laten komen. "We zijn een echte regioschool en sommige kinderen moeten van ver komen. We hadden al aangekondigd dat de eerste uren niet zouden doorgaan, om iedereen meer tijd te geven. Er waren al leerlingen die zich hadden afgemeld en nu blijkt ook dat er veel glijpartijen op de fietspaden zijn."
De Hogeschool Utrecht heeft rond het middaguur de studenten en medewerkers naar huis gestuurd. Alle activiteiten zijn opgeschort "zodat iedereen veilig thuis kan komen", aldus een woordvoerder. Vooralsnog gaan morgen alle lessen en activiteit bij Hogeschool Utrecht gewoon door, laat de Hogeschool rond 20.40 uur weten. "Kijk voor de laatste informatie op social media en media van je opleiding", aldus de opleiding.
De Universiteit Utrecht heeft vanaf 13.30 uur ook alle lessen en tentamens geschrapt.

VUILNISWAGENS

De gemeente Utrecht laat via
weten dat het door het slechte weer te gevaarlijk is om het afval in te zamelen. "Daarom zijn de vuilniswagens eerder gestopt met het werk. Het kan zijn dat je afval is blijven staan. Wanneer het weer verbetert, halen we het overgebleven afval zo snel mogelijk alsnog op."

TELETUBBIEHEUVEL

Het Griftpark heeft haar eigen 'code rood' afgegeven voor de
. Het park raadt aan een andere wandelroute te kiezen, sneeuwschoenen te dragen, of per slee te gaan. De waarchuwing geldt tot morgen, maar kan worden verlengd.

DIERENTUINEN

Dierenpark Amersfoort hield net als gisteren de deuren dicht. Door het gewicht van de sneeuw kunnen de takken van de bomen in de dierentuin breken. "De veiligheid van de dieren is niet in gevaar", meldt het park op zijn website. Ook Ouwehands Dierenpark in Rhenen is gesloten.
Het winterse weer heeft eveneens gevolgen voor de training van topamateurclubs in onze provincie. IJsselmeervogels, GVVV, DOVO en Spakenburg hebben de avondtraining van de A-selecties geschrapt.

INLOOPAVOND

De gemeente Utrecht heeft een inloopavond geannuleerd. Die zou gaan over de herinrichting Ooster -en Westerkade in het ROC Vondellaan. Nieuwegein heeft twee informatiebijeenkomsten afgelast. De evaluatie van het hondenbeleid en de vernieuwing van de Rijtuigenbuurt gaan niet door. De gemeente zegt dat veiligheid boven alles gaat. In Amersfoort wordt de inloopbijeenkomst over de speelplekken in Rustenburg nu gecombineerd met een bijeenkomst in Liendert op 18 december.
Verschillende gemeentehuizen in de provincie hebben vanmiddag de deuren gesloten. Zo is in Woudenberg de avondopenstelling van loket Burgerzaken en het spreekuur van wethouder Pieter de Kruif vervallen.

BEZORGSERVICE

Thuisbezorgd.nl meldt dat door de sneeuwval gisteren een piek in het aantal
zat. Ook vanavond werden weer veel klanten verwacht.
Helaas voor de bestellers verwachtte de app dat vanavond een aantal restaurants niet, minder of in een kleiner gebied kon bezorgen. "Mocht het te gevaarlijk worden de weg op te gaan dan neemt het bedrijf geen onverantwoorde risico's", zei het bedrijf over haar eigen fietskoeriers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.