Diverse afdelingen PvdA: ernstige zorgen over Veilig Thuis

UTRECHT - De PvdA in zowel Stichtse Vecht als in Soest maken zich zorgen over het functioneren van Veilig Thuis, het voormalig Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. De partij wil opheldering van de colleges in beide plaatsen.
Eerder al reageerde de PvdA in Amersfoort op de berichtgeving van RTV Utrecht over de problemen bij Veilig Thuis. Zowel in Amersfoort als in Stichtse Vecht wil de PvdA weten of het college de klachten herkent en welke maatregelen er zijn genomen om de problemen aan te pakken.
Bij RTV Utrecht zijn tientallen klachten binnengekomen over Veilig Thuis. Die mails kwamen na berichtgeving over foute rapportages en vermeende leugens van medewerkers van de instelling. Zo zouden diverse gezinnen ten onrechte beschuldigd zijn van kindermishandeling of het opzettelijk ziek maken van de eigen kinderen.
Onafhankelijke deskundigen verklaren dat in de rapportages van Veilig Thuis ontlastende verklaringen worden weggelaten en dat medische diagnoses onjuist worden geïnterpreteerd. Ook zou er onwaarschijnlijk vaak de diagnose PCF of Munchhausen by Proxy worden gesteld.
De PvdA in de twee gemeentes wil graag dat het college steekproeven laat doen bij Veilig Thuis door de Inspectie voor de Gezondheidzorg.