"Mark schaamt zich voor zijn gokgedrag, maar met geweld heeft hij niets"

BILTHOVEN - "Mark de J. heeft niets met geweld. Moord pas niet bij zijn persoonlijkheid." Dat zei een van zijn advocaten vandaag tijdens dag twee van het proces in de zaak-Koen Everink.
Het Openbaar Ministerie lijdt aan tunnelvisie, vindt de verdediging. De J., die gisteren 18 jaar celstraf hoorde eisen, moet daarom worden vrijgesproken en anders moet de zaak worden aangehouden zodat er extra onderzoek kan worden gedaan. Dat bepleitte advocaat Bob Kaarls vanmorgen in de rechtbank in Utrecht.
Everink werd begin maart vorig jaar dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. Hij was door 24 messteken om het leven gekomen. Volgens Kaarls is het onderzoek naar de gewelddadige dood zeer eenzijdig verlopen en enkel gericht op zijn cliënt. "Het OM was selectief blind."

SUGGESTIE

Kaarls suggereerde in de rechtszaal ook dat Everink er een geheim seksleven op nahield. Zo zou hij relaties met getrouwde vrouwen hebben gehad en seks met jonge jongens. "De advocaat stelt dat dit mogelijke motief nooit is uitgerechercheerd", zegt verslaggever Riks Ozinga. De officier van justitie was zeer ontstemd over de suggesties van Kaarls en stelde ook dat ze niet kloppen. De aanklager zei te hopen op een rectificatie.

ONTVOERING

De J., voormalig tenniscoach van onder meer Robin Haase, heeft altijd met kracht ontkend zijn vriend te hebben gedood. Hij was die avond bij Everink thuis. Toen hij was vertrokken, is hij naar eigen zeggen ontvoerd door een groep mannen. Een aantal van hen zou de zakenman vervolgens hebben vermoord.
De ontvoerders zouden De J. hebben gezegd dat hij 28 dagen zijn mond moest houden, anders zouden ze zijn zus, moeder en vriendin iets aandoen. Volgens De J. was hij de maanden ervoor al meerdere keren lastiggevallen door mannen die naar Everink vroegen en hem en zijn familie bedreigden.

BEWIJS

Het OM gelooft niets van het scenario van De J. Volgens de aanklager was de Rotterdammer al maanden bezig met plannen om de zakenman te doden. Daarom acht de officier moord met voorbedachten rade bewezen.
De 30-jarige tenniscoach was verslaafd aan gokken en had een grote schuld bij Everink, stelde het OM. Ook is hij de laatste die de zakenman heeft gezien en heeft hij meerdere keren gelogen en zijn verklaringen aangepast, stelt de aanklager. Daarnaast zijn er verdachte zoektermen gevonden op zijn iPad, zoals 'messteken in buik', 'kogel door hersenstam' en 'dood door verwurging'. De J. had bovendien een kostbaar IWC-horloge van Everink. Dat is uiteindelijk gevonden bij een familielid.

SPOREN

DNA van de verdachte op een mes, is volgens verdediging geen bewijs dat hij Everink ermee zou hebben gestoken. Ook na het afwassen kan er nog DNA op een mes achter zijn gebleven. Advocaat Kaarls: "Op het bewuste mes is ook DNA van een onbekende derde aangetroffen. Waarom is het dan zo waarschijnlijk dat Mark ermee heeft gestoken? Het OM gaat uit van onvolledige scenario's."
Van een bloedspoor in de auto van De J. staat niet 100 procent vast dat het gaat om bloed van Everink of ander DNA-materiaal, stelde Kaarls. Ook is volgens hem onbekend DNA op een mes, sokken en een trui van Everink niet onderzocht, ondanks aandringen van de verdediging. "Weer een teken dat het onderzoek één kant op ging, die van Mark de J.", aldus de raadsman. De gokschuld zag hij niet als een motief. "Mark heeft meerdere aflossingen gedaan. Er was een regeling getroffen en het was bijgelegd. Ze waren echt goede vrienden."
Kaarls bracht ook nog te berde dat particuliere onderzoekers van TMFI en IFS bij contra-onderzoek meer DNA-materiaal van onbekenden is aangetroffen dan in het eerdere officiële onderzoek van het NFI.

SCHAAMTE

"Mark schaamt zich voor zijn gokgedrag", zei Diantha van Eijsden, een andere advocaat van De J., in haar pleidooi. "Hij heeft niets met geweld. Mark is een doodgewone jongen, die goed is in tennis. Zijn vrienden noemen hem introvert en moord past niet bij zijn persoonlijkheid", aldus de advocate.
Woensdag zal de officier van justitie met een reactie komen op het pleidooi, waarop de advocaat weer mag reageren. Het laatste woord is vervolgens aan de verdachte.

In UVandaag vertelde verslaggever Riks Ozinga over de zaak-Koen Everink

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.