"Meldplicht seksueel misbruik nodig bij sportclubs"

PROVINCIE UTRECHT - Sportverenigingen moeten veel meer doen om misbruik te voorkomen. Dat concludeert de commissie van oud-minister Klaas de Vries, die in opdracht van NOC*NSF onderzoek deed naar seksuele misstanden bij sporters. Volgens hem lopen vooral kinderen risico om slachtoffer te worden.
"We hebben twee onuitwisbare indrukken opgedaan", vertelde De Vries vanmorgen in Den Haag. "Seksuele intimidatie en misbruik in de sport komt heel veel voor, met immens leed als gevolg. Daarnaast concluderen we dat de sportwereld veel meer had kunnen doen om bescherming te bieden."
Volgens de commissie, die ruim honderd meldingen bekeek, is een op de acht sporters slachtoffer geweest van seksuele intimidatie. In vier procent van de gevallen gaat het om aanranding en verkrachting. "Schokkend is ook dat drie op de vier slachtoffers al op jonge leeftijd met seksuele intimidatie en misbruik te maken kreeg", zei De Vries. "Het gaat dan om ervaringen voor het zestiende levensjaar. We hebben dus te maken met een zeer ernstig probleem."
De Vries pleit onder meer voor een meldplicht voor iedereen die weet heeft van seksuele intimidatie of misbruik in de sport. "Slachtoffers moeten erop kunnen rekenen dat ze beschermd worden. Bestuurders moeten niet hoeven twijfelen of ze actie moeten ondernemen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.