Instorting ijsbaan Lopik voorkomen door actie brandweer

De brandweer rukte uit om instorting van het dak te voorkomen
De brandweer rukte uit om instorting van het dak te voorkomen © Richard Fick
LOPIKERKAPEL - Elke centimeter sneeuw kan er volgens Richard Fick van Beachclub Klein Scheveningen één teveel zijn. De brandweer rukte twee dagen op rij uit, om het dak van zijn schaatsbaan in Lopikerkapel ijsvrij te maken en instorting te voorkomen.
Om het uur moest Fick de hoeveelheid sneeuw op het dak controleren. Het is het vierde jaar dat zijn Beachclub een ijsbaan opent en daar komt de nodige verantwoordelijkheid bij kijken. Toen de sneeuwlaag te dik werd, sloeg hij alarm. Drie brandweerwagens rukten zondag uit en spoten met behulp van een ladderwagen water op het dak, om zo de sneeuw te laten smelten. Maandagavond kwam de brandweer opnieuw langs: het instortingsgevaar was geweken.
Schaatsen terwijl het sneeuwt, klinkt als een romantisch plaatje, maar ijsbaaneigenaren moeten volgens Fick juist extra scherp zijn. "Wanneer meer dan 5 centimeter sneeuw valt, moeten er maatregelen getroffen worden", vertelt de eigenaar. In de ijsbaan waren uit voorzorg al verwarmingen geplaatst. "De sneeuw smelt dan van het dak af", legt Fick uit. Maar die waren niet opgewassen tegen de enorme hoeveelheid sneeuw die de afgelopen dagen viel.
Fick is lid van een Facebookgroep waar schaatsbaan-eigenaren elkaar 'scherp houden'. "Secuur te werk gaan is erg belangrijk", onderstreept hij. Goed contact met de brandweer hoort daarbij. "Korte lijntjes over hoe je het beste kunt handelen zijn belangrijk."
Fick is goed te spreken over de inzet van de brandweer. "Geweldig dat zij zich zo inzetten." Op zondag 17 december gaat de ijsbaan open voor publiek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.