Kerstrapport Utrechts college: met de hakken over de sloot

UTRECHT - Het Utrechts college van B&W krijgt bij het traditionele kerstrapport een krappe voldoende. Jaarlijks beoordelen journalisten van het AD Utrechts Nieuwsblad en RTV Utrecht, samen met een andere deskundige de verrichtingen van de Utrechtse burgemeester en wethouders.
Burgemeester Jan van Zanen is veruit de beste bestuurder van de stad. Hij scoort vier zogenoemde Dommetjes. Vijf dommetjes is het hoogst haalbare. Drie stuks is net voldoende. De meeste wethouders scoren met die drie dommetjes een krappe voldoende. En dat is slechter dan vorige jaren. Hekkensluiter is VVD-wethouder Kees Geldof; een aardige man, op de verkeerde plek.
De jury werd dit jaar gevormd door Diane Hoekstra, politiek verslaggever bij het AD Utrechts Nieuwsblad, Broos Schnetz destijds oprichter van Leefbaar Utrecht, en op dit moment lid van de PvdA en Marc van Rossum du Chattel, verslaggever bij RTV Utrecht.
Jan van Zanen
Burgemeester Jan van Zanen wordt door het panel gezien als de beste bestuurder van dit college. Hij is een echte burgervader, die goed zichtbaar is in de stad. Maar netjes op de achtergrond blijft als dat nodig is, zoals bij de zaak van Anne Faber. Maar ook bij de huldiging van de Oranje-vrouwen was hij netjes op de achtergrond aanwezig. Buiten de stad is hij een prima ambassadeur. Hij wekt irritatie door te vaak weg te lopen uit de raadsvergaderingen. Ook op andere plekken blijkt hij niet van vergaderingen te houden.
Paulus Jansen (SP)
Wethouder Paulus Jansen is tweede in onze stand. Hij wordt als een goede bestuurder omschreven, maar is zeker niet de sympathiekste van het stel. Het panel vindt hem halsstarrig en eigenwijs. Het panel is verdeeld of hij wel de SP-kroonjuwelen heeft weten binnen te slepen. Zijn voorstel over het beperken van de huur in het middensegment haalde het, maar niet ongeschonden. Op het gebied van gemeentelijk vastgoed heeft hij zeker wat steken laten vallen. Een deel van het panel verwijt hem dat de sociale woningbouw achterblijft bij de behoefte.
Victor Everhardt (D66)
Zijn naam zong rond om in het nieuwe kabinet plaats te nemen, maar uiteindelijk vertrok hij toch niet naar Den Haag. Hij is de afgelopen acht jaar in Utrecht gegroeid en een politiek zwaargewicht geworden. Toch heeft hij ook wat mislukkingen op zijn naam staan. Zo vindt het panel dat hij flink tekort is geschoten bij de aanpak van het dossier De Tippelzone. Dat Everhardt geen stelling wil nemen bij de aanzwellende kritiek op Veilig Thuis, het voormalig AMK, wordt als angstgedrag gezien.
Lot van Hooijdonk (GroenLinks)
De meningen in de samenleving en in het panel over verkeerswethouder Lot van Hooijdonk blijven onverminderd verdeeld. In de stad heeft ze de bijnaam Van Lotje Getikt. Veel bewoners geven aan dat de wethouder slecht naar de bevolking luistert. Ze heeft wel lef en een eigen visie, en opereert buitengewoon slim. Het panel wordt het niet eens of ze de juiste beslissingen neemt voor de bereikbaarheid van de stad. Een serieus minpunt is dat ze zich nogal eens baseert op onjuiste cijfers.
Jeroen Kreijkamp (D66)
Wethouder financiën Jeroen Kreijkamp eindigt samen met Lot van Hooijdonk op de vierde plaats. Hij is een vriendelijke man en een degelijke boekhouder. Maar misschien is hij wel meer ambtenaar dan bestuurder. Kreijkamp toont niet veel charisma. Op zijn portefeuilles economie en onderwijs heeft hij zich veel te weinig laten zien de afgelopen jaren. Bij de belastingsamenwerking met de omliggende gemeentes bleek een grote en kostbare fout gemaakt te zijn. Voor een degelijke boekhouder is dat toch een flinke smet.
Kees Diepeveen (GroenLinks)
De achterhoede wordt aangevoerd door Kees Diepeveen. Hij stapte halverwege de rit op de trein en had een vliegende start. Maar het mechaniek van zijn wagon begon daarna te haperen, en we hebben van Diepeveen niet veel gezien. Hij vertoont zich regelmatig op de Amsterdamsestraatweg, maar veel meer heeft hij het afgelopen jaar niet gepresteerd. Diepeveen is wel zeer sociaal bewogen, en heeft een goed hart voor cultuur. In de raad zijn zijn betogen regelmatig slaapverwekkend.
Kees Geldof (VVD)
Kees Geldof is een zeer sympathieke man, de lieve oom aan wie je zonder meer je portemonnee toevertrouwt. Maar als bestuurder komt hij al jaren niet uit de verf. Hij heeft geen grote fouten begaan en daarom is hij blijven zitten. Toch zijn er een aantal dossiers waar het niet goed loopt. Zo is het Nieuwe Inzamelen geen onverdeeld succes. De ontwikkeling van Leidse Rijn Centrum daarentegen is wel een groot succes. En Geldof heeft de sympathie van het panel omdat hij weer jaartallen gaat vermelden op de Utrechtse putdeksels.
Dommetjes 2017
1. Jan van Zanen 4,0
2. Paulus Jansen 3,5
3. Victor Everhardt 3,0
4. Lot van Hooijdonk 3,0
4. Jeroen Kreijkamp 3,0
6. Kees Diepeveen 3,0
7. Kees Geldof 2,5

Utrechts College met de hakken over de sloot bij kerstrapport

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.