Een jaar koopzondag in Woerden: succes of niet?

WOERDEN - Een klein jaar nadat de gemeenteraad in Woerden besloot om de zondagsopenstelling van winkels toe te staan, wordt er nog maar weinig gebruik van gemaakt.
Op een gemiddelde zondag doet maar een handjevol winkels in het centrum mee. Elke laatste zondag van de maand zijn er meer winkels open, zo'n vijftig. Maar dat is nog altijd maar een vijfde van alle zaken in het stadshart.
"Er zitten hier in Woerden veel zelfstandig ondernemers", verklaart Richard Stouthart, voorzitter van de winkeliersvereniging. "Die hebben geen of weinig personeel. Ze kiezen er vaak voor om één dag in de week een rustdag te hebben en dat is de zondag."

MEER OMZET

Gamma-manager Jan Bikkers is juist wel blij met de zondagsopenstelling. Op zondag is het hartstikke druk bij hem. Bikkers: "Mijn omzet is met 10 á 15 procent gestegen. Ik heb twee mensen opnieuw aangenomen. Dus qua werkgelegenheid is het ook gewoon heel goed."
Voorzitter Stouthart van de winkeliersvereniging, zelf ook dicht op zondag, denkt dat de zondagsopenstelling in Woerden voor veel mensen nog een beetje wennen is. Dat was ook zo in Nieuwegein, een gemeente van ongeveer dezelfde grootte. "In het begin waren daar nog maar drie winkels open op zondag. Later werden dat er ook veel meer."

HOOG CATHARIJNE

Stouthart vindt het in ieder geval goed dat winkels in Woerden de keuze hebben om open te gaan. Een situatie zoals in Hoog Catharijne, waar ondernemers verplicht worden het hele weekend open te zijn, vindt hij niet wenselijk. "Het is juist fijn dat je als ondernemer baas bent over je eigen toko. Er zijn een hele hoop regels waar je aan moet houden. Wanneer je open bent, mag je gelukkig zelf bepalen."
De invoering van de zondagsopenstelling in Woerden ging niet zonder slag of stoot. Toen de gemeenteraad besloot de winkeltijdenwet aan te passen, was de ChristenUnie/SGP fractie bedroefd. De fractie stapte uit het college. "Dit raakt ons", zei fractievoorzitter Simon Brouwer destijds.

Een jaar koopzondag in Woerden: succes of niet?