Hulpdiensten komen bij van 'winterse ellende'

PROVINCIE UTRECHT - Glijpartijen en ongelukken in de regio bezorgden Utrechtse hulpdiensten gisteren een drukke dag. Bij de spoedeisende hulp kwamen 'aanzienlijk' meer mensen binnen. Ook de brandweer en ambulancedienst kampten met een flink aantal meldingen en lange aanrijtijden. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht.
Bij het Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein kwamen gisteren tientallen patiënten op de spoedeisende hulp binnen. Een woordvoerder laat weten dat het 'aanzienlijk drukker' was, dan op een sneeuwloze maandag. "We hebben veel blauwe plekken, ernstige kneuzingen en botbreuken gezien." Ruim dertig patiënten waren in de problemen gekomen door de hevige sneeuwval. "Alleen in Woerden was het relatief rustig, maar daar nemen wij 's nachts dan ook geen patiënten op."

LANGE AANRIJTIJDEN

Ook de ambulancerijders hadden last van de 'winterse ellende'. Volgens John van Engelen, manager bij de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht, was de aanrijtijd langer dan normaal. "Onze slogan is

'elke seconde telt', maar als het zo hard sneeuwt, kun je moeilijk even langsvliegen." Van Engelen benadrukt dat de langere aanrijtijd geen extra slachtoffers heeft veroorzaakt. "Uit voorzorg reden we met meer auto's in de regio Utrecht, waardoor de spreiding beter was." Zo kon volgens de manager de langere aanrijtijd enigszins worden gecompenseerd.

ONBEGAANBARE WEGEN

De Utrechtse brandweer liep eveneens tegen onbegaanbare wegen en lange files aan. Volgens Sjaak Haasnoot van Veiligheidsregio Utrecht was de drukte te vergelijken met die van een 'goede Nederlandse storm'. "Er waren veel kleine incidenten in de regio, zoals takken die dreigen af te breken, waardoor voetgangers in gevaar komen." Collega Herman Wesselink zag een flinke toename in het aantal meldingen. "Maar onze trouwe vrijwilligers zorgen altijd dat hun auto's sneeuwvrij zijn, zodat zij direct kunnen bijspringen als dat nodig is."

JUIST RUSTIG

Niet alle hulpdiensten ondervonden enorme drukte. Erik van Goor van het Meander Medisch Ziekenhuis in Amersfoort noemt afgelopen maandag zelfs 'bijzonder rustig'. "Misschien wel omdat er van tevoren goed gewaarschuwd was om vooral binnen te blijven", verklaart de woordvoerder. "Zoals een normale regenachtige middag. Dan valt er wel eens iemand, maar niet meer dan normaal."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.