Henk Westbroek bereidt zich voor op de toekomst

VEENENDAAL - Steeds meer ouderen gaan zelfstandig wonen in de tuin bij een van hun kinderen. Je moet er wel een redelijk grote tuin voor hebben, want de zogenaamde mantelzorgwoning mag de helft van je tuin beslaan.
Henk' s dochter en haar gezin wonen een tijdje bij hem in, in afwachting van hun nieuwe huis. Hij heeft er zijn handen vol aan. Lekker eten voor ze koken en het speelgoed van zijn kleinkinderen opruimen.
Ondertussen blikt Henk vooruit naar het moment dat hij zelf zorg nodig heeft. Een huis in de tuin van zijn dochter zou een optie kunnen zijn. "Dan kan mijn dochter voor mij verse tomatensoep maken en mijn nagels knippen als ik dat zelf niet meer kan."
In Veenendaal staat een bedrijf waar mantelzorgwoningen gemaakt worden. Directeur Johan Hardeman: "Je mag tot 100 m2 zonder vergunning een huis in je tuin laten zetten. Maar het huis mag niet groter zijn dan de helft van je tuin. " Om zonder vergunning te bouwen, moet het huis wel bedoeld zijn voor iemand die mantelzorg nodig heeft.
Het huis wordt kant en klaar afgeleverd. Het wordt in 2 stukken vervoerd, want anders past het niet op een vrachtwagen. Het wordt met een kraan in de tuin gezet. Henk ziet het al helemaal zitten, wonen in de tuin van zijn dochter. Hij kan dan uit het raam zijn kleinzoons aan het werk zetten: "in de koelkast staat een flesje, het is bruin en er staat beee-iiii-eee-rrr, bier op."
Om te zien hoe het is om in zo'n huis te wonen, gaat Henk op bezoek bij de 87 jarige Hennie Hilferink. Hennie woont in een mantelzorgwoning in de tuin van zijn dochter. "Toen mijn vrouw stierf werd mijn huis te groot, ik wilde kleiner gaan wonen. Ik woonde al naast mijn dochter, dus dit was de ideale oplossing. "
Als Henk ooit hulpbehoevend wordt, weet hij nu wat een optie kan zijn. Als zijn dochter tegen die tijd tenminste niet in een appartement woont.

Henk onderzoekt wat te doen als hij ooit hulpbehoevend wordt. Zou een huis in de tuin van zijn dochter wat zijn?