Onderwijsbond tevreden over actiedag, "staking meer dan terecht"

PROVINCIE UTRECHT - De Algemene Onderwijsbond is tevreden over de lerarenstaking van vandaag. Negentig procent van alle leraren op basisscholen zou hebben meegedaan en als de eisen niet worden ingewilligd door de regering komen er ook weer nieuwe acties.
De docenten zijn ontevreden met de werkdruk en de hoogte van hun salaris. Ze vinden de 430 miljoen euro die het kabinet heeft toegezegd om de werkdruk te verlagen en de 270 miljoen om de salarissen te verhogen veel te weinig.
Leraar Arie Schilling van basisschool De Regenboog uit het Utrechtse Tuindorp stond vandaag niet voor de klas. "Ik heb een boek gelezen en de was gedaan." In RTV Utrecht-programma U Vandaag vertelt hij dat hij de staking meer dan terecht vindt.
"Er dreigt een ontzettend lerarentekort. Volgend jaar al tweeduizend het jaar erna vierduizend. Met een stakingsdag wordt duidelijk hoe het is als er geen leerkrachten zijn."

BEGRIP OUDERS

De meeste ouders snappen wel dat meester Arie zijn werk af en toe neerlegt in protest tegen de regeringsplannen. "Er is wel eens een frons op het schoolplein. Maar als je het uitlegt is er begrip. Ouders merken het ook: we zitten met overvolle klassen en heel veel zorgleerlingen die hun plek moeten krijgen in regulier onderwijs. Dat heet passend onderwijs, alleen het past niet."
Als de staking van vandaag weer niets oplevert, volgen vanaf januari tot aan de zomervakantie zogenoemde estafetteacties. Jan van de Ven van belangengroep PO in Actie acht de kans hierop groot: "Wij hebben niet de illusie dat de minister nu ineens 180 graden gaat draaien".

Meester Arie heeft vandaag een boek gelezen en de was gedaan.