Boek over Utrechtse Geuzenwijk gepresenteerd

UTRECHT - In Utrecht wordt vanmiddag een boek gepresenteerd over Geuzenwijk, de voormalige Betonbuurt. Die buurt stond vroeger bekend als een echte probleemwijk.
De criminaliteit was groot. Zo waren er schietpartijen en werd er op grote schaal heroïne gebruikt. Maar juist een groep jonge wijkbewoners zorgde uiteindelijk voor een omslag in de buurt. Het boek 'Over de Jongerenhuiskamer Geuzenwijk', van journalist Jos van Sambeek, beschrijft wat zij voor de omgeving hebben betekend.
Een van hen is de dertiger Rachid Habchi. Toen hij tiener was, ging het nog slecht met zijn buurt: "Het was een heel lastige wijk", zegt hij. "En ook heel veel spanning naar de politie toe. Veel vechtpartijen en angst bij de bewoners. Zo was het in de jaren '90. De reputatie van de wijk was slecht."

POLITIE

In 2000 werd Rachids jonge zusje Yasmina vermoord door een 15-jarige jongen. Een afschuwelijke gebeurtenis voor Rachid, maar hij kwam daardoor wel in contact met een familierechercheur. En dat veranderde er veel voor hem. "Dat heeft voor mij wel een heel ander beeld gegeven van hoe de politie werkt. Mijn beeld veranderde echt toen ik met hem in verbinding kwam."
Uiteindelijk ging Rachid zelfs bij de politie werken en bracht hij samen met twee broers jongeren uit de buurt in gesprek met de politie. Dat was belangrijk voor de verbetering van de buurt, zegt de voormalig gebiedsmanager, Lenneke Berkhout: "Hij is degene geweest die heel laagdrempelig, heel voorzichtig is begonnen om gesprekken te organiseren om over en weer te laten zien aan de politie, dit zijn niet alleen maar rotjongens en ook om aan die jongens te laten zien, die politieagenten zijn ook mensen met wie je gewoon een normaal gesprek kunt voeren."

JONGERENHUISKAMER

De toenadering resulteerde in 2007 in een jongerenhuiskamer, een veilige plek voor jonge en kwestbare bewoners van de wijk. Volgens Berkhout een succesverhaal, dat door de wijk zelf gedragen werd. "De kracht is geweest van de mensen die de huiskamer hebben opgebouwd en laten draaien, dat ze het daar altijd rustig hebben weten te houden. En met heel weinig middelen en met veel creativiteit daar een leuke plek van hebben weten te maken."
De jongerenhuiskamer is dit jaar gesloten omdat ze geen ruimte meer hadden. Er wordt momenteel gezocht naar een nieuwe locatie, maar tot dusver zonder resultaat.

Utrechtse Geuzenwijk, van drugsbuurt naa veilige plek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.