Zeist zegt sorry na stoplichtflop

ZEIST - De gemeente Zeist heeft omwonenden van de Schaerweijdelaan en Jacob van Lenneplaan excuses aangeboden.
Bij een drukke, heringerichte kruising zijn onlangs alle verkeerslichten weggehaald. Ze waren verouderd en de gemeente vond nieuwe exemplaren niet nodig. Een kruising zonder verkeerslichten zou veiliger zijn. Omwonenden zijn het daar niet meer eens. Volgens hen is het alleen maar onveiliger geworden op de kruising. Vanwege de ontstane commotie komen de verkeerslichten weer terug.

SPIJT

Het gemeentebestuur geeft na raadsvragen van de VVD en CDA toe dat het besluitvormingsproces niet goed is verlopen. "Vooral aan communicatie en het breed betrekken van onze inwoners heeft het ontbroken. Dat spijt ons zeer. Wij hebben hier lering uitgetrokken. Dit betekent dat we bij het kruispunt met de verkeersregelinstallatie (VRI) hebben besloten toch over te gaan tot vervanging en voor het kruispunt met de Bergweg zijn we in overleg met de bewoners van de Jacob van Lenneplaan."

BESLUIT

Ook verklaart de gemeente het besluit om de verkeerslichten aanvankelijk niet te vervangen. "Die keuze was gestoeld op het in het Gemeentelijke Verkeers- en Vervoersplan vastgelegde uitgangspunt dat als verkeerslichten niet nodig zijn, deze in beginsel worden vervangen door een rotonde of voorrangskruispunt. In de voorbereiding op de uitvoering van de verkeersmaatregelen is op basis van een advies van een ingeschakeld extern bureau geconcludeerd dat een VRI op het kruispunt niet noodzakelijk is. Oversteekbaarheid van de Schaerweijdelaan door (langzaam) verkeer in 2 fasen is gezien de verkeersintensiteiten en tegen de achtergrond van doorstroming op de Schaerweijdelaan als veilig bestempeld."
Niettemin komen de verkeerslichten weer terug. "Naar aanleiding van de commotie en onrust uit de samenleving hebben wij besloten toch over te gaan tot plaatsing van de VRI", licht het college toe.
Het CDA is blij met de excuses, maar wil nog wel weten hoe de problemen met de kruising worden opgelost. Buitengewoon raadslid van het CDA Vincent van Voorden: "Het kruispunt is nu aangepast op basis van geen stoplichten. Het is de vraag wat er op dit moment voor aanvullende maatregelen nodig zijn." De partij gaat hier binnenkort nieuwe raadsvragen over stellen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.