Star Wars-fans vieren nieuwe film in Amersfoort

AMERSFOORT - "Er is niets mooier dan dit beleven met gelijkgezinden." Met een eigen fan-première maken enkele honderden Star Wars-fans vanmorgen in Amersfoort kennis met het nieuwste deel in de filmsaga. In de Vue-bioscoop hebben de leden van het 501st Legion vanmorgen een zaal afgehuurd voor de vertoning van Star Wars: The Last Jedi.
Het Legion is een internationale organisatie die zich richt op het dragen van replica's van Star Wars kostuums. De dresscode is vanmorgen dan ook; Bring your Lightsaber. Een oproep waar massaal gehoor aan is gegeven. Naast de karakteristieke lichtzwaarden zijn ondermeer Kylo Ren en prinses Leia te spotten.
Rianne van Houwelingen draagt een Kylo Ren-outfit terwijl ze in de hal staat te praten en te wachten tot de film begint. "Ik ben zo zenuwachtig" roept ze uit. "Het was wel een vreemd gezicht denk ik toen ik net van de parkeergarage naar de bioscoop schuifelde over de smeltende sneeuw," zegt ze lachend. "Maar dit is zo'n ervaring!" Het masker doet ze tijdens de voorstelling af. "Ik wil het natuurlijk wel goed kunnen zien!"
Ook de bekende Amersfoortse podcastpriester Roderick Vonhögen is present, niet in Star Wars- maar in priesteroutfit. "Deze mensen kunnen de diepere lading van de film ook echt waarderen," legt hij uit. "Strijden voor het goede in het universum. Het mooie is ook als je om je heen kijkt, de meeste mensen dragen kleding van de slechterikken. Maar ondertussen zijn dit allemaal mensen die zich inzetten voor goede doelen, het bezoeken van zieke kinderen in kostuum bijvoorbeeld."
Als de zaal zich dan vult daalt er een vreemde spanning neer. Lichtzwaarden wuiven heen en weer. Achter in de zaal doet iemand de wookie cheebacca na. De organisatie klimt het podium op. "Heeft iemand een zwarte telefoon gevonden?" "Use the force" roept iemand terug. De voorstelling kan beginnen.

De organisatie over de fan-premiere van Star Wars: The Last Jedi

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.