Mark de J. huilt in de rechtbank: "Ik heb het écht niet gedaan"

BILTHOVEN - Mark de J. heeft in zijn slotwoord in de zaak-Everink nogmaals zijn onschuld bepleit. Zeer emotioneel zei hij dat er een verkeerd beeld van hem bestaat en dat hij zijn Biltse vriend Koen Everink niet heeft vermoord.
"Het is vreselijk wat er is gebeurd, maar ik heb het echt niet gedaan", zo begon De J. zijn zorgvuldig voorbereide betoog. "Ik ben gestopt met het tellen van de dagen die ik nu al vastzit. Er wordt een onterecht beeld van mij de wereld in geslingerd." Tijdens het voorlezen van de zinnen hield hij het niet droog.
Ook zei de 30-jarige De J. dat hij een aantal domme keuzes heeft gemaakt. Zoals het niet direct eerlijk vertellen wat er die bewuste avond van de moord is gebeurd. Ook nam hij na de dood van Everink een horloge van zijn vriend mee, wat hij aanvankelijk verzweeg tegen de politie.
Tot slot betuigde De J. zijn medeleven met de nabestaanden van Everink. "Koen was mijn vriend, van wie ik op 3 maart 2016 met een knuffel afscheid heb genomen." Hij vroeg de rechtbank om vrijspraak.

MOORD

Zakenman Everink werd maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. Hij was door 24 messteken om het leven gekomen. De J., die een grote gokschuld bij Everink had, heeft altijd met kracht ontkend zijn vriend te hebben gedood. Hij is naar eigen zeggen ontvoerd door een groep mannen. Een aantal van hen zou de 42-jarige zakenman vervolgens hebben vermoord.
Het OM gelooft dat verhaal niet en eist achttien jaar cel tegen De J. Volgens de aanklager is er voldoende bewijs dat de Rotterdammer schuldig is aan moord.

SLOTWOORD ADVOCAAT

Bob Kaarls, de advocaat van de verdachte, verweet in zijn slotwoord opnieuw dat het OM een tunnelvisie heeft. Er zou onvoldoende zijn gekeken naar andere scenario's dan dat Everink door De J. om het leven is gebracht. Zijn cliënt was "in heel vroeg stadium de enige verdachte en onderwerp van intensief onderzoek".
Dinsdag 23 januari doet de rechter uitspraak in de geruchtmakende zaak. Verslaggever Riks Ozinga volgde de zaak de afgelopen dagen op de voet. Zijn Twitter-verslag is hier terug te lezen.

Het slotwoord van De J. werd met zijn goedkeuring gefilmd.