Sterrenregen boven Nederland te zien

PROVINCIE UTRECHT - Komende nacht is een bijzonder natuurverschijnsel te zien in de lucht. Met een beetje geluk regent het vallende sterren boven Nederland.
Er zijn misschien wel honderden vallende sterren te zien. De meteorenzwerm, ook wel de Geminiden-sterrenregen genoemd, komt één keer per jaar voor zegt sterrenkundige Urijan Poerink.
De meteoren komen uit het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini). Het zijn minieme deeltjes steen en gruis die afkomstig zijn van de planeto´de Phaethon. Dat rotsblok vliegt door ons zonnestelsel en laat een stofwolk achter.
Die wolk blijft hangen en elk jaar rond dezelfde tijd komt de aarde er doorheen in zijn baan rond de zon. Als zo'n deeltje in onze dampkring verbrandt, zien wij dat als een kort, gelig lichtspoor aan de hemel, een meteoor.

BEWOLKING

Wie de lichtsporen wil zien, moet woensdagavond naar het oosten kijken, rond middernacht naar het zuidoosten en donderdagochtend vroeg richting het westen. Het is nog even afwachten hoe goed de sterrenregen te zien is. De bewolking kan roet in het eten gooien.

Enige uitleg van sterrenkundige Oerian Poerink