Eenzame ouderen op vakantie in Doorn: "Het is heel erg fijn met elkaar"

DOORN - Senioren die alleen zijn worden deze week in de watten gelegd tijdens een geheel verzorgde vakantie. De decembermaand wordt meestal gezien als feestmaand, maar mensen die eenzaam zijn kijken er vaak niet naar uit. Juist in de donkere dagen voor kerst is de eenzaamheid extra groot. Het Nationaal Ouderenfonds in Bunnik organiseert daarom deze week een midweek voor senioren die zich alleen voelen.
Het Ouderenfonds organiseert de vakantieweek samen met RCN Vakantieparken en de website hetvakantiebureau.nl. In Doorn (Utrecht), Chaam (Noord-Brabant) en Appelscha (Friesland) zijn zo'n 350 senioren deze week te gast in de vakantieparken. Er wordt van alles georganiseerd. De mensen kunnen aanschuiven bij kerstbrunches en er worden kerstmarkten bezocht. Ook kan er een bezoekje worden gebracht aan de kapper.

KERSTKAARTEN MAKEN

Mevrouw Van Essen brengt deze week door in het vakantiepark in Doorn. Ze vindt het erg gezellig met de anderen. "We hebben het heel erg fijn met elkaar. We hebben heerlijk gewandeld en we hebben aan verschillende activiteiten meegedaan. Ik heb gisteren voor het eerst van m'n leven kerstkaarten gemaakt en die zijn verstuurd. Dat was heel erg leuk."
Twee jaar geleden verloor mevrouw Van Essen haar man. "Ik mis hem heel erg. Er is nooit meer iemand die tegen je zegt: Goedemorgen, ben je weer wakker?" Op het vakantiepark hebben de mensen deze week meteen aanspraak. "Als je 's morgens wakker wordt is er meteen iemand die iets tegen je zegt. Dat heb je anders nooit."
De eenzame ouderen die deze week vakantie vieren op de vakantieparken blijven tot en met vrijdag. In Nederland zijn ruim 200.000 eenzame 55-plussers. Zij hebben slechts één keer per maand een sociaal contact, blijkt uit onderzoek van TNS/NIPO.

Robert Jan Booij in gesprek met de organisatie van de vakantie
De vakantiegangers vertellen zelf hoe de trip is