Westbroek onderzoekt de katalysator in babyluiers

Henk aan de slag met de 'super absorber' bij BASF in De Meern
Henk aan de slag met de 'super absorber' bij BASF in De Meern © RTV Utrecht
DE MEERN - Als Henk de naam BASF hoort denkt hij aan de cassettebandjes uit de jaren tachtig. Tot zijn teleurstelling worden er in de fabriek op industrieterrein Strijkviertel in De Meern geen cassettebandjes meer gemaakt.
De chemische fabriek ontwikkelt en maakt katalysatoren. Een katalysator is een chemische stof die werking heeft op andere stoffen. Het bekendste is de katalysator in de uitlaat van een auto, om zo de vieze uitlaatgassen te verminderen. Maar ook in een luier zit een katalysator: deze 'super absorber' zorgt ervoor dat de baby droge billetjes blijft houden.
Katalysatoren heb je nodig voor het maken van kleurstoffen, kunststoffen, medicijnen, voedingsmiddelen en nog veel meer. Het gebruik van aardolie kwam bijvoorbeeld tot bloei door de uitvinding van een katalysator om aardoliemoleculen in stukjes te knippen, te kraken. Daardoor konden van aardolie allerlei producten gemaakt worden zoals benzine, diesel en kerosine.
Chemicus Jim Brandts laat Henk zien hoe het werkt met de 'super absorber'-katalysator voor luiers. Henk mengt de katalysator met water en kort erna verandert het water in een vaste stof en zo blijft de baby droog.
Henk krijgt een geniaal idee als hij de geleikorreltjes in de luier ziet. "Is dit eetbaar?", vraagt hij aan Jim. Henk denkt namelijk dat de korrels ook een goede maaltijdvervanger kunnen zijn: "Het vult de maag maar je valt wel af!"
Robert Terörde, research manager, vertelt Henk dat BASF in De Meern internationaal vermaarde katalysatoren heeft ontwikkeld. Bijvoorbeeld de chemische stoffen om van olie margarine te maken. Maar ook de kleur indigoblauw, de bekende kleur van een spijkerbroek, is gemaakt met behulp van een katalysator die is ontwikkeld in De Meern.
Henk Westbroek is elke dinsdag te zien op RTV Utrecht.

Westbroek katalyseert met een luier bij BASF in De Meern