De Kwestie: vlag in raadszaal, overdreven of heel normaal?

PROVINCIE UTRECHT/MIJDRECHT - Sinds een exemplaar van de Nederlandse vlag in de Tweede Kamer werd gezet, houdt de driekleur ook de gemoederen in Utrechtse gemeenteraden bezig. Navraag van De Kwestie levert op dat in zes gemeentes de raad deze week heeft overlegd over het plaatsen van een vlag in de raadszaal, of dat binnenkort gaat doen. Is dit een onschuldige patriottische opleving, of ongewenst nationalisme? De Kwestie vraagt: vlag in de raadszaal, overdreven of heel normaal?
Bij het merendeel van de Utrechtse gemeentes, vijftien stuks, staat géén Nederlandse vlag in de raadszaal. Vijf gemeentes in de provincie Utrecht hebben wél een driekleur in de raadszaal, of gaan er één plaatsen: Amersfoort, Bunschoten, Leusden, Renswoude en Veenendaal.
Houten heeft geen vlag in de raadszaal, maar verdient het om even apart genoemd te worden. De gemeente besloot namelijk om nog voor de vlag in de Tweede Kamer verscheen, al te regelen dat de rood-wit-blauwe vlag dag en nacht buiten kon hangen. Dat kost 6000 euro. Ook bij sommige andere gemeentehuizen hangt overdag een Nederlanse vlag buiten.

CONTROVERSE

Zes gemeentes in de provincie Utrecht (De Bilt, IJsselstein, Montfoort, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist) bogen zich deze week over de kwestie, of gaan dit de komende maanden doen. En het neerzetten van een vlag in de raadszaal levert in de ene gemeente meer debat op dan in de andere.
In Zeist leidde het voorstel dinsdag tot een verdeelde raad: 16 stemmen voor en 16 stemmen tegen. In De Bilt haalde een motie tot het plaatsen van de vlag het deze week niet. Ook in Montfoort haalde een vlaggenmotie het niet. In Wijk bij Duurstede dreigde dinsdag hetzelfde te gebeuren, tot de motie werd aangepast: nu wordt daar een Nederlandse vlag geplaatst én de tekst van Artikel 1 van de grondwet, dat discriminatie verbiedt.
In IJsselstein wordt een motie over het plaatsen van de vlag voorbereid. In Woerden wordt in 2018 besloten of er een Nederlandse en gemeentevlag moeten komen in de raadszaal van het nieuwe gemeentehuis. Momenteel wordt daar op een tijdelijke locatie zonder vlag vergaderd.

TRENDS

Trend is om zo gauw er een Nederlandse vlag wordt geplaatst, die vergezeld te doen gaan van een gemeentevlag. En soms blijft het daar niet bij: Amersfoort pakte bijvoorbeeld flink uit en plaatste naast de Nederlandse vlag ook de vlaggen van Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen én de Europese vlag. En ook in Leusden prijkt naast de Nederlandse en Leusdense vlag, een Europees exemplaar.
Benieuwd naar de geschiedenis van de Nederlandse vlag ging De Kwestie op bezoek bij een van de grootste vlaggenleveranciers van deze provincie, in Mijdrecht. En uiteraard waren we ook weer benieuwd naar de mening van mensen op straat en vroegen we: vlag in de raadszaal, overdreven nationalisme of heel normaal?
Bekijk nu De Kwestie door te klikken op deze link. Uiteindelijk verschijnt de video ook bij dit bericht. De Kwestie is donderdagavond op RTV Utrecht te zien. Vrijdag overdag wordt de uitzending op tv herhaald.
Deze uitzending is opgenomen voor de uitslagen van de raadsvergaderingen in Zeist, De Bilt, Montfoort en Wijk bij Duurstede bekend waren. De informatie in dit artikel is zoveel mogelijk up to date.

De Kwestie: vlag in de raadszaal?