Huizenkoopstress drijft mensen naar de psycholoog

UTRECHT - Een huis kopen brengt veel stress met zich mee, zo veel zelfs dat het steeds vaker eindigt op de divan van de psycholoog. Het Nederlands Instituut van Psychologen herkent dit fenomeen, dat niet in de laatste plaats speelt in een gewilde woonomgeving als Utrecht.
''Mensen krijgen niet altijd meer een vast contract en dat maakt het uiterst onzeker of ze nog wel een huis kunnen kopen'', zegt Linde Gonggrijp, de directeur van de koepelorganisatie van psychologen, tegen RTV Utrecht. De psychische nood is voor veel mensen zo groot dat ze met hun vragen niet naar de hypotheekadviseur gaan, maar naar de psycholoog.
De Utrechtse psycholoog Peter Kruithof bevestigt dat hij hier regelmatig mensen mee moet helpen. ''Nog veel meer dan een paar jaar geleden kunnen mensen veel last hebben en stress en narigheid ervaren van de moeilijke huizenmarkt in en om Utrecht'', vertelt Kruithof.

REGELTJES

Woningzoekenden worstelen volgens de psycholoog niet alleen met de vraag of hun droomhuis wel haalbaar is, maar ook met wat ze daar allemaal voor moeten doen. ''Er zijn zo veel regels en er worden eisen gesteld aan vast werk. Mensen hebben het moeilijk met alle lijsten die ze moeten invullen.''
Vooral bij mensen met een flexibele arbeidsrelatie wil de onzekerheid ze wel eens naar de keel vliegen, zegt Linde Gonggrijp van het Nederlands Instituut van Psychologen: ''Er is onzekerheid over je inkomen en als je dan een inkomen hebt is dat vaak niet vast en kun je nog geen goede woonuimte vinden. Dat zorgt allemaal voor stress.''

Drukte bij psychologen door huizenkoopstress