Lokale partij Amersfoort wil meer vrouwen, maar houdt man op één

AMERSFOORT - Als het aan de Amersfoortse partij Actief ligt, zitten er na de gemeenteraadsverkiezingen méér vrouwen in de gemeenteraad. Om dit te bereiken staan op de kandidatenlijst van Actief op de plekken 2, 3 en 4 alleen maar vrouwen. Maar opvallend is dat de lijsttrekker tóch een man is: de oprichter Roel Mulder.
Het is in bijna iedere gemeenteraad een feit: er zitten meer mannen in dan vrouwen. Ook in Amersfoort is dat het geval. Op dit moment zijn slechts 14 van de 39 raadsleden vrouw. En dat is een slechte zaak, vindt Mulder: "De helft van het volk in Amersfoort, zoals in heel Nederland, is vrouw. Waarom is dat niet het geval bij de gemeenteraad van Amersfoort? Of ongeveer de helft? We zijn daar in Amersfoort heel ver vanaf, maar niet bij Actief."

SCHEVE VERDELING

Amersfoort heeft 39 raadsleden: 25 mannen en 14 vrouwen. Mulder hoopt dus dat er straks meer vrouwen in de raad zitten. Maar dat wordt nog een hele klus. Zo staan op de kandidatenlijst van D66 dertig namen; slechts zes van hen zijn vrouw. Bij de VVD gaat het niet veel beter: 27 kandidaten; 8 vrouwen. En bij Amersfoort2014 is de scheve verdeling helemaal goed zichtbaar: tussen de veertien kandidaten zit slechts één vrouw.

KRITIEK

Mulder streeft dus naar evenveel mannen als vrouwen en wil zelfs méér vrouwen in de raad. Maar toch plaatste hij zichzelf weer op nummer één. Dat zorgt voor kritiek.
André Krouwel is politicoloog aan de Vrije Universiteit. Hij twijfelt aan de intentie van Mulder: "Als je vrouwen in de politiek zo belangrijk vindt, waarom ga je dan zelf op één staan? Dan kan je toch ook een vrouw op één zetten? En op twee?! En dan word je zelf hekkensluiter. Want nu lijkt het erop alsof meneer denkt: als ik genoeg vrouwen achter mij zet, verdelen de stemmen een beetje over hen en ben ik zeker van mijn zetel."

SCHEPPER

Mulder ontkent dat dit erachter zit: "Als mensen dat willen beweren, moeten ze dat vooral doen. Wie ben ik om mensen te verbieden om onzin te beweren? Want onzin is het wel!"
De lijsttrekker van Actief benadrukt dat er geen sprake is van eigenbelang: "Je zou ook kunnen zeggen dat de dames er bij belang bij hebben dat ík op de lijst sta. Veel mensen zullen namelijk ook op de partij stemmen vanwege mij. Daar profiteren de andere kandidaten dan ook van." Volgens Mulder is er een simpele verklaring waarom hij zelf de lijsttrekker is: 'Ik heb de partij opgericht, bedacht en vormgegeven. Zonder mezelf te veel op de borst te kloppen: ik ben de schepper van de partij en kan nu nog niet gemist worden."
Mulder sluit niet uit dat er in de toekomst wél een vrouw op één zal staan: "De vrouwen op de lijst hebben nu nog niet genoeg ervaring. Over vier jaar is dat ongetwijfeld wel zo." De vrouwen die nu hoog op de lijst staan, laten desgevraagd weten geen problemen te hebben met het feit dat Mulder zelf de lijsttrekker is.

ROELS ANGELS

De kandidatenlijst van Actief valt in ieder geval op. Volgens Mulder worden er al verschillende grappen over gemaakt: "Het minst complimenteus is 'Roels harem'. Een andere reactie is 'Roels Angels', doelend op Charlie's Angels. Ik kan me de serie nog heel goed herinneren. Dat waren vrouwen met spierballen en die alles aan konden. Dus als dit mijn angels worden, dan ben ik daar heel tevreden mee."
De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 21 maart. Op dit moment zit Actief met twee zetels in de Amersfoortse gemeenteraad. Als de partij bij de verkiezingen nog maar één zetel haalt, denkt Mulder erover om een vrouw naar voren te schuiven: "Dat sluit ik niet uit. Nog eens vier jaar, maar dan in m'n eentje... Ik denk dat ik daar niet zoveel zin in heb. Maar ik vind dit allemaal zeer onwaarschijnlijk. Als we een zetel verliezen, is er sprake van achteruitgang. Maar ik denk dat we vooruitgang verdiend hebben."

Amersfoortse partij pleit voor meer vrouwen in raad