Dodelijke steekpartij Lopik: OM eist 16 jaar cel tegen verdachte Teunis Z.

LOPIK - Het Openbaar Ministerie eist zestien jaar cel tegen Teunis Z. Hij wordt ervan verdacht zijn hoogzwangere vriendin Charlotte met messteken om het leven te hebben gebracht. Bij het drama overleed afgelopen zomer ook hun ongeboren kind. Z. zei tegen de rechter dat hij niet meer precies weet wat er allemaal in zijn huis in Lopik is gebeurd.
Justitie verdenkt Z. van dubbele doodslag. Hij hoorde de aanklacht vanochtend aan en werd daarbij duidelijk geëmotioneerd. "Ik heb dat gedaan, maar ik besef niet dat ik het gedaan heb."

GRUWELIJKE DETAILS

De verdachte is een grote en monter ogende man, zei verslaggever
aan het begin van de zitting. "De ouders en zus van slachtoffer Charlotte zijn ook in de zaal. De rechter waarschuwt hen voor de gruwelijke details van de steekpartij. Als ze daar niet tegen kunnen, mogen ze even de zaal verlaten."
Volgens Z. ging er aan de steekpartij een flinke ruzie met zijn hoogzwangere vriendin vooraf. Een relatietherapeute was ook aanwezig. Zij was vanwege relatieproblemen op verzoek van Z. naar Lopik gekomen. Het 4-jarige dochtertje van Charlotte was er ook bij.

THERAPEUTE

De komst van de therapeute had de lucht tussen Charlotte en Z. moet klaren, maar had het tegenovergestelde effect. "Ik ving van een afstand delen van het gesprek op. Er werden dingen verdraaid, onwaarheden gezegd. De sfeer was heel gespannen en ik werd heel boos", vertelde Z.
Z. werd daarop steeds bozer en stampte rond het huis. Dat werd alleen maar erger, toen hij hoorde dat de politie was gebeld door de relatietherapeute. In dat gesprek zei ze tegen een agent: "Het is heel heftig hier, maar er wordt nog gepraat."
De verdachte ging vervolgens alleen met de therapeute in gesprek, maar wilde zijn vriendin wel in het vizier houden. "Ik ging op zoek naar haar, omdat ze wel erg lang wegbleef. Ze was nergens meer te bekennen in het huis en haar dochtertje ook niet."

DREIGEND

Z. zag daarna dat zijn vriendin en haar dochter met hun jas aan klaarstonden om te vertrekken. Hij sleepte ze daarna mee naar de veranda. Volgens de therapeute hing hij daarna gekleurde lampjes op en zei: "Zo, nou is het feest". Hij zou vervolgens de hond in de garage hebben gedaan en de deur van het huis op slot hebben gedraaid. Z. zei dat hij daar geen herinnering meer aan heeft.
Volgens de rechter pakte hij toen ook het mes en sleepte hij zijn vriendin daarna mee. Hij bedreigde haar en daarop belde de therapeute opnieuw met 112. "Er is nu een dreigende situatie", vertelde ze de alarmcentrale. Ze hield de 4-jarige dochter van Charlotte op veilige afstand. Z. belde kort daarna zijn schoonouders en zei: "Je krijgt haar tussen zes plankjes thuis."

KORTSLUITING

Direct na de steekpartij belde Z. met zijn broer en zei tegen hem: "Zo, het is gebeurd." Maar Z. zegt nu niet meer te weten wat er allemaal precies is gebeurd. "Het is net alsof je kortsluiting in je hoofd hebt".
Z. kwam pas weer tot bezinning toen hij met kleverige handen in de auto zat. Hij herinnert zich alleen flitsen van een worsteling. Zo wist hij te vertellen dat hij zijn vriendin met een mouw probeerde te wurgen. Op een bepaald moment zag hij het beeld van Charlotte voor zich, terwijl ze op de grond lag met rode puntjes op haar rug: de messteken. "Het was alsof ik naar een film keek en er zelf niet bij was", verklaarde Z.

ZICHTBAAR MOEITE

De rechter had zichtbaar moeite met het verhaal van Z. "Ik vind het heel moeilijk te begrijpen dat u uw partner, die hoogzwanger is, in de buik steekt. Daar zit toch een baby in!" Z. verklaarde daarop er ook niks van te begrijpen. "Ik zou alles kwijtraken, ik was zo boos."
De rechter begreep ook niet dat Z. na de moord in een bericht op Facebook plaatste dat "het zo leuk begon". Z. barstte daarna in snikken uit toen de rechter het hele Facebookbericht voorlas.
Teunis vertelde tijdens de zitting ook dat hij Charlotte eigenlijk een hele lieve vrouw en moeder vond, die veel heeft moeten doorstaan met de ziekte en het overlijden van haar eerste man Kees. Kees was een goede vriend van Z. Hij leek direct na de steekpartij al spijt te hebben. "Mijn leven was over, alles was kapot, ik was op zoek naar een trein."

GETUIGEN

Uit verklaringen blijkt dat Z. psychische problemen had. Hij zou in maart een zelfmoordpoging hebben gedaan. Charlotte zou eerder tegen vrienden hebben verklaard dat ze bang voor haar vriend was. Z. gaf ook toe haar wel eens bij de keel te hebben gegrepen.
Buurtbewoners verklaarden dat ze Charlotte op het erf vonden. Ze was toen nog in leven, maar wist nog te zeggen dat Z. haar had aangevallen. Uiteindelijk overleed ze, net als haar 32 weken oude baby. Het jongetje stierf door bloedverlies van zijn moeder en niet door een messteek, onderzochten deskundigen.

IK HAAT JE

De moeder van Charlotte was te horen in een opgenomen verklaring. 'Jij hebt ons hele gezin kapotgemaakt. We hopen dat je gevangenisstraf krijgt met tbs, want wij hebben levenslang. En daarom haat ik je!" Volgens haar zat Z. niet op de zwangerschap van haar dochter te wachten. "Toen Charlotte zwanger was kwam je woedend bij ons thuis. Ze moest van jou abortus plegen, want je wilde geen kind!"
Charlottes vader kwam ook aan het woord. "Je hebt haar doodgestoken en als een trofee over je erf gesleept." Hij blijkt ontzettend kwaad te zijn op Z. "Ik vind jou een laffe zieke psychopaat!"
Volgens de vader deed Z. meerdere zelfmoordpogingen om haar terug te krijgen. Hij zou een zieke geest hebben en meerdere malen zeer agressief bij de familie het huis zijn binnengestormd.

STUREND EN DWINGEND

Tijdens de zitting werd ook duidelijk wat de gemoedstoestand van Z. is en was. Volgens een psychiater is hij een sturend en dwingend persoon. "Rechtlijnig, hij wil precies weten hoe alles in zijn leven zal gaan. Hij heeft geen depressieve of stemmingsstoornis."
De verdachte heeft wel een stoornis in het autistische spectrum. Hij heeft een gebrekkig vermogen om zich in een ander te verplaatsen. Door alle relationele problemen zou hij zwaar "overprikkeld" zijn geraakt. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar, maar een deskundigen denkt dat de kans op herhaling klein is. Hij krijgt namelijk steun uit zijn omgeving van familie en vrienden.
De rechter worstelde met de vraag of de eigenschap van de verdachte om over alles controle te hebben niet betekent dat hij zijn daad toch enigszins had gepland. Maar de deskundigen durven dat niet zo te stellen. T. schrok in ieder geval van de uitkomsten van alle onderzoeken naar zijn psychische gesteldheid. "Ik wilde alleen het beste doen voor iedereen", zei hij huilend.

REQUISITOIR

Het OM liet tijdens het requisotoir weten te vermoeden dat Z. het mes al had gepakt, toen hij zag dat zijn vriendin met haar dochtertje wilde vertrekken. Charlotte zou door de verdachte in de buik zijn gestoken, over het erf zijn gesleept en opnieuw gestoken zijn.
"De verdachte was zo opgefokt door alle onwaarheden dat hij niet meer weet wat hij heeft gedaan. Het was angst om alles wat je hebt te verliezen", verklaarde de officier, die ook probeerde te verklaren hoe het kan dat de relatietherapeute en Z. een andere verklaring hebben gegeven. Hij wijt de verschillen aan het feit dat Z. delen uit zijn herinnering mist.

GEEN MOORD

De officier stelde verder dat de aanwezigheid van de relatietherapeut erop duidt dat er geen sprake was van voorbedachte rade. Justitie sprak daarom uiteindelijk over opzettelijke doodslag op twee personen en niet over moord.
Verder verklaarde de officier dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. De kans op herhaling zou klein zijn, maar mogelijk wel weer een probleem kunnen worden bij een nieuwe relatie. Justitie eist naast de celstraf bewust geen tbs voor verdachte. Wel wil de officier dat Z. een schadevergoeding betaalt aan de nabestaanden.
De gevolgen van de gebeurtenissen zijn groot, benadrukte de officier. "De dochter van Charlotte is nu wees en zal nooit een broertje hebben. Daar ondervindt zij nu al de gevolgen van: psychische problemen. De nabestaanden is door de verdachte onherstelbaar veel leed aan gedaan. Het gemis is bijna ondraaglijk."

PASSENDE STRAF

De advocaat van de verdachte kwam na de eis aan het woord. Vingerling vroeg zich af wat precies bewezen verklaard is en wat een passende straf is. Hij vindt het terecht dat het OM spreekt van doodslag in plaats van moord. "Er was geen voorbedachte raad. Geen moment van bezinning tijdens de daad. De steekpartij gebeurde in een opwelling, in een moment van drift."
"De verdachte heeft dit niet gewild, er is iets in hem geknapt. Hij ziet dat hij iets heeft gedaan en weet niet waarom hij het heeft gedaan. Het ophangen van feestverlichting duidt erop dat de man geen controle meer had over zijn emoties", verklaarde Vingerling.

VEEL LEED

Vingerling zei dat zijn cliënt onnoemelijk veel leed heeft veroorzaakt met zijn daad. "Dat realiseert de verdachte zich ook zelf. Hier zit iemand met berouw. Zijn uiteindelijke straf zal niet de gevangenisstraf zijn", stelde hij. "Zijn uiteindelijke straf zal zijn dat hij moet verder leven in het besef dat hij zijn vrouw en zijn ongeboren kind heeft gedood."
De advocaat stelde ook dat de familie van Charlotte hun schoonzoon eerst wel zouden zien zitten. Verder zou Charlotte zelf eerder dan Z. hebben aangegeven een abortus te willen. "Teunis zou dit juist niet hebben gewild. Dit kwam in latere ruzies schijnbaar terug."

UITERLIJK

De twee kregen dus steeds vaker ruzie. "Charlotte's aanmerkingen over het uiterlijk, de vrienden en de hobby's van Teunis waren kwetsen en denigrerend, waardoor hij zijn vrienden niet meer opzocht. Maar mijn cliënt hield ondanks alles teveel van zijn vriendin en haar dochter. Daarom schakelde hij een relatietherapeute in."
Uiteindelijk zocht Charlotte volgens Vingerling op de fatale avond bewust de confrontatie op, terwijl Z. dacht dat alles nog wel goed zou komen met hulp van de relatietherapeute.

LAGERE STRAF

Vingerling stelde dat de rechtbank een lagere straf op moet leggen dan de eis van het OM, gezien de omstandigheden. Ook vindt hij de geëiste schadevergoeding te hoog.
De nabestaanden vroegen de rechtbank juist om de maximale straf van twintig jaar cel op te leggen, omdat ze vinden dat er sprake is van voorbedachte rade of moord. Volgens de advocaat doet de strafeis van het OM ook geen recht aan het leed dat de familie moet doorstaan.
Aan het eind van de zitting kwam Z. ook zelf nog aan het woord. "Samen iets opbouwen, samen in verwachting zijn. Sorry voor jullie grote verlies, jullie dochter, je moeder zus. Dit heb je nooit verdiend. Dit heb ik nooit gewild. Sorry, sorry, sorry...", zei hij huilend.

EERSTE ZITTING

Eind oktober bleef Teunis Z. nog weg bij de
zitting in de zaak. Zijn advocaat vroeg toen om extra tijd om meer getuigen te kunnen horen.
Na de steekpartij sloeg Z. op de vlucht. Hij werd pas een dag later gevonden in Linschoten. Vrijwel meteen bekende hij de daad, maar hij beriep zich op ontoerekeningsvatbaarheid.
De rechter doet op 22 december uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.