Gemeenten: snorfiets moet van het fietspad af

UTRECHT - De snorfiets is te milieuvervuilend om tussen de fietsers te rijden. Gemeenten overwegen om na de brommer ook de snorfiets naar de rijbaan te verbannen als dat wettelijk mogelijk wordt. Dat blijkt uit een onderzoek van het AD onder de twintig grootste gemeenten.
Ruim de helft denkt erover na of bereidt een proef voor om in navolging van de scooter ook de snorfiets van het fietspad te krijgen, zo schrijft de krant. De e-bike is volgens de gemeenten een goed alternatief voor de snorfiets, die ook niet harder kan dan 25 km/uur.
Snorfietsen, feitelijk begrensde scooterbrommers, zijn populair omdat er geen helmplicht is. In Nederland staan bijna 700.000 snorfietsen geregistreerd. Vaak zijn snorfietsen opgevoerd en doordat ze veel sneller kunnen, stoten ze ook veel meer fijnstof uit.
De Tweede Kamer praat vandaag over de mogelijkheid om snorfietsers naar de rijbaan te verplaatsen. Mocht dat wettelijk geregeld zijn, dan willen in de provincie Utrecht ook Amersfoort en Utrecht de maatregel invoeren.